Parametry, kterých byste si měli všímat při koupi briket

I vám se může stát, že vám během topné sezóny dojde dřevo. Sehnat suché dřevo vhodné na topení vůbec nemusí být vůbec levný špás. Mokré dřevo na vytápění není příliš vhodné. Nejenže špatně hoří, ale také dehtuje a tak se může stát, že vám zanese komín. Rozpoznáte ho téměř ihned. Mokré dřevo se totiž dlouho rozhořívá a při spalování syčí. Ani teplo, které z něho sálá, nepocítíte okamžitě. Navíc, v krbu po něm zůstane i mnoho popela a velké kusy, které neprohořeli.

Jak poznáte kvalitní brikety?

Jednoduše – v první řadě obsahují nízké procento vlhkosti, což zajistí dlouhé a rovnoměrné hoření. Jsou také šetrné k životnímu prostředí, jsou totiž vyráběny recyklací biologických materiálů, a navíc nevylučují velké množství emisí.

Jak poznáte nekvalitní brikety?

Sáhnout po té nejlevnější variantě, kterou na trhu najdete, není vždy tím nejlepším řešením. V příliš nízké ceně se totiž mohou odrážet právě nekvalitní vlastnosti briket. Brikety mohou mít pak nižší výhřevnost a vy budete potřebovat větší množství na stejný objem tepla. Nekvalitní brikety také bývají navlhlé nebo tvarově zdeformované.

Před nákupem se nezapomeňte podívat na složení briket. Nesmí totiž obsahovat žádné chemické látky ani lepidla. Rovněž by neměly obsahovat žádné rostlinné složky, barevné částice či kamínky. Kvalitní dřevěné brikety neobsahují nic jiného, ​​pouze čisté nezpracované dřevo.

Výjimkou jsou kůrové brikety, takzvané noční, které jsou vyráběny z kůry, jsou vhodné na dokládání během noci a je pro ně typická černá barva.

Výhodná alternativa pro automatické kotle

Vyzkoušet můžete i dřevěné pelety, které jsou vyráběny z pilin měkkého dřeva bez kůry. Jsou lisovány pod tlakem. Ani do pelet se nepřidávají žádné chemické přísady. Dřevo totiž obsahuje lignin, který se pod vlivem vysokých teplot změní v plastický film – pojivo. Pelety jsou vhodné do všech peletových kotlů, krbů, či kotlů s automatickým podáváním.