Vyspěte se na zdravotní matraci dorůžova

V čem hledat příčinu, když máte pocit, že jste v noci vůbec nespali? Viníkem je většinou nekvalitní nebo již proleželá matrace, která vám neposkytuje takové pohodlí, jaké byste k nočnímu odpočinku potřebovali.

Podle čeho vybírat?

Na trhu je k dostání celá řada různých druhů matrací, od pružinových přes pěnové až po latexové. Ideální je, pokud si můžete matraci naživo vyzkoušet. Ve prospěch pružinových neboli taštičkových matrací hovoří výborné ortopedické vlastnosti, prodyšnost a pružnost. Pěnové matrace dle svého názvu napovídají, že jejich součástí je líná, studená, přírodní, RE nebo Flexifoam pěna. Jejich hlavními klady jsou přizpůsobivost, prodyšnost a dostatečná elasticita. Latexové matrace jsou vyhledávané díky antialergickým vlastnostem a specifickému charakteru lehu, proto jsou tou pravou volbou pro polohovací rošty.

Zaměřte se na tvrdost

Měkké matrace 90 × 200 cm mají základ vyrobený zpravidla ze studené pěny, díky níž se jednoduše přizpůsobí křivkám vašeho těla. O něco tužší středně měkké matrace obsahují kromě studené pěny též pojenou pěnu RE, která snižuje riziko proležení. Středně tvrdé matrace patří k nejrozšířenějším, proto je možné pořídit je i v menší šířce dvojlůžka matrace 140 × 200 cm. Uživatelům s vyšším tělesnou hmotností jsou určeny tvrdé matrace, jimž nechybí odolnost a masážní profilace pro prokrvení pokožky.

Která na manželskou postel?

Pokud oběma partnerům vyhovuje stejný stupeň tuhosti, je řešením matrace 180 × 200 cm. V opačném případě si pořiďte dvě jednolůžkové matrace. U manželských matrací vybírejte takové, které nepřenáší vibrace partnera při otáčení, díky čemuž se nebudete během spánku navzájem rušit. Tento typ je většinou vybaven stabilizační střední vrstvou a elastickou, ale zároveň pevnou studenou pěnou. Její vlastnosti podpoříte v kombinaci s lamelovým roštem.