Vyznáte se v oblasti webhostingu?

Vlastníte internetové stránky a rozhodujete se, kde je budete hostovat? Lámete si hlavu nad tím, která varianta hostingu bude pro vás nejlepší?

Oč se jedná?

Pod názvem webhosting se skrývá pronájem prostoru pro webové stránky za situace, že nemáte vlastní server. Obecně řečeno, tato služba vám zajistí vlastní místo na internetu, kde budete moci provozovat www stránky či spravovat emaily s vaší doménou. Ty se totiž nahrají na server poskytovatele, díky čemuž budete na internetu dohledatelní.

Jaké jsou možnosti?

Mezi základní typy hostingů patří webhosting, multihosting, VPS a VMS. Jednotlivé druhy se od sebe liší úrovní jejich správy. U základních typů se nemusíte starat o nic, u složitých hostingů bude celá správa na vás.

Ideální řešení pro začátečníky

Proč využít webhosting? Jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že se poskytovatel stará o veškeré technické zázemí. Z toho důvodu je webhosting vhodný pro všechny, kdo s webovými stránkami začínají. Jeho základní částí je prostor pro provoz stránek, kam se řadí výkon, databáze, hdd, traffic a správa, dále jsou to doména a s ní spojené emailové služby.

Střední cesta

Služba VMS neboli Virtuální manažovaný server je určena uživatelům s více webovými stránkami. Využijete tzv. multihosting, což je výhodných balíček spojující více webhostingů pod jeden účet. VMS je též vhodný pro všechny, kdo potřebují zajistit větší výkon stránek či volnější nastavení.

Virtuální privátní server

Tento název se skrývá pod označením VPS hosting, což je laicky řešeno webhosting s dedikovaným výkonem. Je určen všem, kteří mají více webů nebo náročnější internetové stránky. Je vhodný hlavně pro developery a pokročilé uživatele Linuxu, protože uvítají individuální konfiguraci. K dispozici je virtuální server, který si na VPS nainstalujete pomocí balíčku operačního systému a aplikace pro hosting.