3 tipy, jak ušetřit v zimě a přitom nemrznout

3 tipy, jak ušetřit v zimě a přitom nemrznout

V současných mrazivých dnech jsme rádi, že se můžeme doma pořádně ohřát. Mnozí z nás se pak děsí, jaká částka přijde k vyúčtování. Řešení, jak ušetřit nemalé finance a přitom se neklepat zimou, je ale poměrně jednoduché – zabránit únikům tepla z našich příbytků. Jak toho docílit?

Pozor na úniky tepla

Nejvíce tepla, asi 30 %, uniká kolem oken, která jsou stará či nekvalitně usazená a netěsní. A právě díky těmto tepelným ztrátám zbytečně vyhodíte tisíce korun navíc. Základem jsou proto kvalitní okna a dostatečná izolace kolem nich. Značný vliv na únik tepla mají i garážová vrata, jejichž význam se přitom stále podceňuje. Přitom, jestli máte dům propojený s garáží, mohou do obytné části propouštět zimu a místnosti tak ochlazovat.

Účinné stínící systémy

Ušetřit váš rodinný rozpočet vám pomohou i venkovní rolety. Tyto stínící systémy účinně udrží teplo ve vašem bytě nebo domě. Skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi disponují především předokenní rolety, které dovedou snížit výdaje za topení o další nemalé částky, v průměru asi o 10 %. To si možná mnozí lidé ani příliš neuvědomují, protože si je pořizují hlavně za účelem stínění před sluncem a jako zabezpečení proti nezvaným hostům či k ochraně soukromí před pohledy okolních zvědavců.

Šikovné drobnosti

Kromě těchto razantnějších úprav existují i další a snadnější způsoby, jimiž můžete snížit výdaje za energii ve vaší domácnosti. Například tím, že zajistíte, aby teplu nebránilo nic v cestě. Posuňte tedy pohovku nebo nábytek dál od topení, zkraťte záclony a závěsy, utřete prach na radiátoru. I v zimě je potřeba místnost vyvětrat, okno proto otevřete dokořán a větrejte krátce, ale za to intenzivně. Pokud ho totiž necháte delší dobu jen pootevřené, ochladí se jak vzduch v pokoji, tak i stěny bytu, které pak musíte znovu vytopit. V jednotlivých místnostech se snažte udržovat optimální teplotu. V ložnici stačí maximálně 20 stupňů, v obývacím a dětském pokoji by mělo být minimálně 22, nejteplejší by pak měla být koupelna s 24 stupni. Tak neutrácejte víc, než je nutné!