Vybíráme osvětlení s ohledem na zdraví

Výběr osvětlení už dnes není pouze o tom sáhnout po kombinaci toho nejvýkonnějšího a nejlevnějšího. Do hry vstupují další parametry, jako třeba zdraví. Každá místnost rovněž potřebuje jiné druhy svítidel, a vybírat jen podle vzhledu není správná taktika.

Jaké světlo je zdravé?

Stejně jako má jídlo vliv na naši fyzickou kondici, ovlivňuje světlo náš biorytmus. Tělo je zvyklé řídit si některé procesy, zejména spánek, podle světla, respektive střídání světla a tmy. Nesprávným výběrem osvětlení můžeme toto přirozené nastavení rozladit.

Roli zde hraje především barva světla. Problém představuje modré světlo, tedy krátké vlnové délky, které negativně ovlivňuje biologické hodiny v noci. Pokud na nás modré světlo po setmění působí, netvoří se nám hormony (melatonin) důležité pro kvalitní spánek. Pokud máte třeba u postele stojací lampu, vyzařující modré světlo, zvažte změnu zářivky.

Největším zdrojem modrého světla jsou oblíbené LEDky. Ty se dnes používají nejen pro doplňkové osvětlení, ale i jako hlavní zdroj světla v podobě stropního svítidla. I přes jejich energetické i ekonomické výhody byste jimi měli svítit primárně v průběhu dne, kdy chcete být aktivní a energičtí. Ve večerních hodinách dejte přednost žárovkám se stmívačem, například ve stojacích lampách. Nebo jakémukoliv jinému zdroji červeného světla.

Ne každé světlo se hodí do každé místnosti

Při navrhování osvětlení pro jednotlivé místnosti vždy myslete na to, kolik světla v nich potřebujete, jakou činnost zde budete vykonávat a jak se v daném prostoru chcete cítit.

Obývací pokoj obvykle vyžaduje neutrální stropní svítidlo laděné do teplejších barev. Teplé barvy jsou obecně vhodnější pro relaxaci, studenější pro práci.

Proto do pracoven a k psacím stolům v dětských pokojících umisťujte barvy chladnějších odstínů. Jeden zdroj světla zde ale nestačí, přítomnost hlavního, například stropního svítidla v teplejší barvě je také nutná.

Pro bezpečnou práci v kuchyni se skvěle hodí bílé světlo s vysokou svítivostí, doplněné bodovkami, zářivkami či LED páskami nad kuchyňskou linkou. Přesuneme-li se do jídelny, krásně se zde bude vyjímat závěsné svítidlo, podporující design jak jídelny, tak kuchyně. Vybírejte ho spíše v teplejším barevném odstínu.

Na závěr zmiňme specifika koupelnového osvětlení. Mimo centrálního stropního svítidla potřebujete nasvítit také zrcadlo, ideálně pomocí bodovek nebo zářivek, nezkreslující barvy. Všechna koupelnová svítidla musí mít z důvodu bezpečnosti dostatečné krytí, vyjádřené písmeny IP a dvojicí čísel, znázorňující míru ochrany.