Pes a děti – víte, co všechno pořízení domácího mazlíčka obnáší?

Pořízení psa dětem se může zdát na první pohled jako skvělá věc. Ne každý rodič si ale uvědomuje, co všechno to obnáší. Chlupatý tvor totiž zcela změní i váš život, budete se mu muset přizpůsobovat a ledacos mu obětovat. Proto si pořádně promyslete, než tomuto přání vašich ratolestí vyhovíte.

Vše důkladně vysvětlete

Právě rodiče si proto musí uvědomit, jaké důsledky jejich rozhodnutí přinese. Malé děti totiž ani nemohou mít tušení, co všechno péče o štěňátko obnáší. Vy jste tady od toho, abyste s nimi vše důkladně probrali. Vysvětlete jim, čeho všeho se budou muset vzdát a co budou muset omezit. Pokud to nebudou schopni přijmout, pak jim zvíře – v zájmu všech zúčastněných stran – raději vůbec nepořizujte. Musí si uvědomit, že jde o něčí život a ne jen o nějakou jejich další hračku, kterou mohou odložit, kdykoli se jim zamane.

Seznamte je s povinnostmi

Mluvte s dětmi jako s dospělými, proberte s nimi, že ho budou muset pravidelně krmit, chodit s ním na procházky. Ukažte jim, že je s ním spjata nejen radost, ale i povinnosti. Uvidíte, že jestli po něm opravdu touží, udělají vše proto, aby se nový člen rodiny mohl brzy nastěhovat k vám domů. Smysl pro povinnost a zodpovědnost vašeho potomka si můžete otestovat na nějakém méně náročném živém tvorovi – třeba na rybičce. Pokud se o ni zvládne postarat, můžete pak společně začít uvažovat o pejskovi. Získáte tak větší jistotu, že jeho schopnosti nepřeceníte a chlupatý přítel brzy neskončí někde v útulku, zavřený za mřížemi.

Připravte se na výdaje

Pes zcela rozhodí zaběhnutý režim celé domácnosti. Uskromnit se budete muset všichni, a to jak časově, tak finančně, pořádně totiž provětrá vaši peněženku. Počítejte tedy s tím, že koupí zvířata vaše výdaje rozhodně nekončí. Ba naopak. Investovat budete muset do kvalitního krmiva pro psy a také nezbytné veterinární péče. Zapomenout nesmíte také na základní výbavu, bez kterého se tento malý tvoreček neobejde – místečko pro spaní v podobě útulného tulipytlíku, misky na vodu a na krmivo, obojek, vodítko. Pro chvíle zábavy poslouží hračky pro psy, které zaženou nudu a poskytnou vítané rozptýlení doma i venku. Pejsek se vám ale za to všechno náležitě odvděčí. A vaši potomci získají věrného kamaráda, na kterého budou vzpomínat celý život!