Ghí ,čavanpraš , černá sůl a kurkuma jako součást stravy pro život bez nemocí

Tzv.“Přepuštěné máslo“, též zvané“ bezvodé“ uměli vyrábět ještě naše prababičky. Ve východních kulturách je používáno od nepaměti, v Brazílii je nazýváno máslem země. Dle ájurvédské medicíny je protikladem PITY(ohně), ale zároveň posiluje tzv.Božský oheň AGNI.Ghí je považováno za satvickou stravu. Lidé co pravidelně konzumují ghí, mají zářící pleť i obličej. Z ghí vytvořené světlo, je pro oči tím nejzdravějším světlem. Pro kůži je zase ghí tou nejlepší kosmetikou. Je základem mnoha léčebných mastí, pokud je kvalitně vyrobeno, včetně masážních balzámů, i životním elixírem, je součástí ájurvédské marmelády-ČAVANPRAŠ. Je stravitelnější a obsahuje více, pro tělo důležitých látek než jakýkoliv rostlinný olej. Jako mast na rozdíl od masti ze sádla, je pokožkou plně vstřebatelná bez škodlivých usazenin. Jaké má ghí účinky? - nedochází k usazování cholesterolu na cévních stěnách jako v případě jiných živočišných tuků, protože je to čistý tuk lipid ,nenasycená mastná kyselina, naopak cévy vyživuje, zprůchodňuje a regeneruje - díky obsahu kyseliny máselné má ghí protivirové a protirakovinotvorné vlastnosti, obsahuje minerály-siřík, vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamíny A ,D a E - obsahuje stejné živiny jako máslo ale bez nežádoucích účinků (ghí s medem na krajíci rozpečeného chleba, je ten nejlepší energetický start do nového dne, je vhodnou výživovou kombinací pro děti - podporuje trávení, nevyžaduje při trávicím procesu v těle emulgátor žluč , protože se plně se vstřebá - chrání nervovou tkáň - podporuje plodnost, funkci vaječníků, kvalitu a množství semene - zvyšuje imunitu, absorbuje a vylučuje z těla toxiny, je tedy přirozeným lapačem volných radikálů, čímž ochraňuje buňky - podporuje ódžas - podporuje paměť, myšlení a inteligenci - zlepšuje zrak - podporuje činnost jater - zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech - posiluje ledviny - vyrovnává množství kyseliny solné v žaludku a zajišťuje obnovu žaludeční sliznice - brání bloku krve a plazmy - pročišťuje žlučové cesty a játra - omlazuje a regeneruje organizmus - ulevuje při popáleninách (včasnou aplikací se předejde puchýřům a jizvám), odřeninách, svědění pokožky - ulevuje při vodnaté rýmě a bolestí uší - ulevuje při únavě očí potíráním na víčka a spánky - ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů - napomáhá rychlejšímu hojení tržných a sečných ran - pro miminka je nejlepší pleťovou výživou a tonikem Před jídlem- Směs přírodního třtinového cukru, ghí a zázvoru podporuje zažívání, brání zácpě, větrům,oslabenému trávení, zánětům žaludku a střeva. Zajišťuje dobré zdraví s jasnou myslí a čistou pokožkou.Denně lze jíst 6-8 lžiček ghí Pro vaření- Díky molekulární struktuře se nepřepaluje a nekouří při vaření. Dobře se pojí se širokou škálou koření. Indická kuchyně je bez něj neodmyslitelná. Ghí je ideální na smažení, restování a do dresinků, brání překyselení, nadýmání, zácpě a podrážděnému žaludku. Skladujte- v suchu a v temnu, vydrží nekonečně dlouho, protože neobsahuje ani nepatrné stop mléka ( proto je vhodní i pro vegany), samo od sebe nežlukne, protože je prakticky bezvodé. Vlhko a styk s vodu při skladování může způsobit žluknutí, z tohoto důvodu pro ghí není lednička vhodná a z téhož důvodu při odebírání ghí používejte jen suchou lžičku. Pokud se skladuje ve tmě a je dobře uzavřené, za pokojové teploty má prakticky neomezenou životnost. Čavanpraš Bylinný přípravek/ ájurvédská marmeláda/ jako součást rasajány-omlazovací regenerační kůry, obsahuje 48 himalájských bylin , kde základem je ovoce Amalaki /největší přírodní zdroj vitaminu C/, dále ghí /má konzervační účinky a posiluje léčebné složky přípravku/, med a přírodní surový cukr / přírodní cukr má chladivé účinky a důležité minerály , které podporují stavbu tkání/. Čavanpraš je dodnes vyráběn dle více než 4 tisíce let staré ájurvédské receptury. Nagarjuna, patří mezi kvalitní vyzkoušené výrobky, v Indii velmi populární, u kterého nejsou chemické konzervanty a nepřevládá zde cukr. Odkaz ZDE Má dle principů ájurvédy všechny chutě s lehkou kořeněnou ostrostí dlouhého pepře, pozitivně ladící všechny smysli. Upozornění- na evropském trhu je mnoho výrobků s označením čavanpraš v různých cenových relacích a bohužel i kvalitách. Kontraindikace-není vhodný při cukrovce, nadváze a vysokém krevním tlaku. Dávkování- nalačno 1 polévkové lžíce max.2x denně s vlažnou vodou. Lze též na rozpečený krajíc chleba jako marmeládu namazat spolu s ghí. Něco historie-legenda vypráví o neduživém světci Čavanovi, který tak dlouho meditoval bez hnutí až byl celý pokryt hlínou tak, že mu probleskovali jen oči. Královská dcera, která náhodně na procházce jej objevila, po zhlédnutí dvou zářících bodů ze zvědavosti do nich píchla trnem, až z nich vytryskla krev.Světec v návalu zlosti přivolal na jejího královského otce kletbu. Král ,když se to dozvěděl , vydal se za stárnoucím světcem pro odpuštění.Světec mu odpustil ale za podmínky, že mu dá svou dceru za ženu .Tak se i stalo. Po nějaké době do světcova domku přišla dvojice božských lékařů, dvojčata Ašvini Kumára a ti mu podali zázračný lék , který světci vrátil mladost a sílu a to tak, že se stal přitažlivým pro ženy a žil dlouhý život plný radosti. A tak byl tento lék na počest tohoto světce nazván ČAVANPRAŠ. O jeho obdivuhodných účincích se zmiňují ve svých spisech významní ájurvédští lékaři již v prvním století našeho letopočtu Jeho účinky - při dýchacích problémech - při chorobách kardiovaskulární soustavy, harmonizuje srdeční funkce, čistí krev - jako sexuální tonikum a při celkové vyčerpanosti a zchátralosti - při problémech s metabolismem, podporuje natrávení potravy a vstřebávání živin - výživa pro děti - pro zlepšení paměti, pro lepší koordinaci, vyživuje paměťové buňky - pro zlepšení stavu pokožky - celkově posiluje organismus tedy i imunitu - při chudokrevnosti a podvýživě - má výrazné antiparazitické účinky - vhodný jako prevence při osteroporoze, zvyšuje vstřebávání vápníku - při horečnatých stavech, otocích a bolestech - při podrážděném trakčníku - při redukci negativních účinků chemických léků - je to přírodní antioxidant protože je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů - při depresích a strachu je též vhodné jeho pravidelné používání - je to především komplexní doplněk stravy, kde každá bylinka, plod ovoce, koření, kůra, ghí jako nosič i konzervant a přírodní cukr má své pozitivní účinky na organismus, které se násobí jejich harmonickým složením. ČERNÁ SŮL V ájurvédě je nezastupitelnou složkou téměř každého jídla. Tato sůl je pro náš organismus primární, /pocházíme ze země ne z moře/. Tato nerafinovaná vulkanická sůl se těží v sopečných oblastech Indie a Pakistánu -díky vysokému obsahu železa a dalších minerálů je ve skutečnosti růžovo- šedá, chemicky je to chlorid sodný se železem -díky svému složení je vhodná při chudokrevnosti, při nedostatku železa v těle -je 100% přírodní, neobsahuje přidané látky(např.jód), standartně obsažené v bílé kuchyňské soli -vhodná na dosolování hotových jídel -nelze ji tepelně zpracovávat -díky obsahu sirnatých minerálů má proti parazitní účinky -je vhodná při vysokém krevním tlaku, protože nezvyšuje obsah sodíku v krvi -oproti bílé soli nemá negativní vliv na cévní systém -působí proti bolestem břicha a střevním potížím (čistí střeva, při plynatosti a nadýmání) -podporuje tvorbu krve a žluči. -působí též anabolicky -snižuje kyselinotvornost organismu, tedy i pálení žáhy (zvyšuje PH faktor tekutin) -mění vodivost vody, takže ji naše buňky snadněji vstřebávají -díky výše uvedeným vlastnostem působí detoxikačně , regeneruje všechny tkáně -je vhodná při kašli a astmatu -zlepšuje zrak -je vhodná též na kloktání při zánětech nosohltanu, bolestech v krku a alergií dýchacích cest -vegetariáni a vegani ocení její příchuť po vejcích a tím dalších možnostech jejího použití -jedna čaj lžička denně pokryje potřebu minerálních látek našeho těla -lze aplikovat špetku soli do sklenice vlažné vody a popíjet během dne, takto je její působení nejúčinnější (zvláště vhodné pro konstituční typy z hlediska ájurvédy vát-kaf, pit-kaf, kaf-pit) KURKUMA –ÁJURVÉDSKÉ KOŘENÍ ŽIVOTA Pro pochopení všech účinků tohoto neuvěřitelně léčivého koření nabízíme právě vyšlou knihu od Prashantti de Jagera MSc, s předmluvou pro anglické vydání od Dr. Davida Frawley a v českém vydání ještě s předmluvou MUDr.Ziskové Distribuční cena této knihy je 280,-Kč , nabízíme též rabat za účelem dalšího prodeje.
Doporučujeme shlédnout toto video