Jak otevřít bar – bez čeho se neobejdete?

Snad každý z nás si někdy pohrával s myšlenkou na založení vlastního podniku. Někteří sní o tom, že si založí hospůdku, jiní se zase vidí jako majitelé baru. Pokud je to i váš případ a pomalu se chystáte přejít od slov a snění k činům, vězte, že to hlavně ze začátku žádná procházka růžovou zahradou nebude.

Určete si cílovou skupinu

Ze všeho nejdříve byste si měli utvořit ucelenou představu o fungování baru, ale i o tom, jak by měl vypadat. Na začátku si musíte odpovědět na základní otázky. Určit je třeba cílovou skupinu, tedy vyjasnit si vaše zákazníky, kteří k vám budou chodit. Právě od toho se pak bude odvíjet všechno ostatní, jako je výběr lokality, zařízení interiéru, menu i ceny.

Utvořte si koncept

Až si vše důkladně promyslíte a máte koncept, můžete uvažovat o tom, jak prostor uspořádáte, aby se v něm lidé cítili dobře. Pokud se vám toho nepodaří docílit, pak už vás nezachrání ani široká nabídka, ani milá a pohostinná obsluha. Každý podnik potřebuje mít svou tvář, která ho bude jasně definovat. Důležitá je komplexnost, dotáhněte všechno do úplného detailu a veškeré prvky konceptu podřiďte. Atmosféru totiž dělá celek a nikoli jen název nebo originální cedule na zdech.

Slaďte praktickou i estetickou stránku

Pak je na čase přejít k samotnému vybavení. Bar musí být zařízen jak prakticky, tak esteticky. Originalita, příjemné prostředí a pohodlí – to je to, co vaši zákazníci chtějí. Luxusním a drahým vybavením je zrovna neoslníte, chtějí se hlavně cítit komfortně. Myslete na to tedy při zařizování, až budete vybírat nábytek a především barový pult, který by měl být takovým srdcem vašeho podniku. Rozhodně tedy na něm nešetřete, můžete si ho nechat vyrobit i přímo na míru.

Nakupte vybavení

Nemalé finanční částky „spolkne“ také základní barové vybavení. Chybět vám nesmí vinotéky, chladicí vitríny a výrobníky ledu – právě kvalitní led totiž výrazně ovlivňuje celý drink. Teplými nápoji vaše hosty rozhodně neuspokojíte, proto na chladicím zařízení nešetřete a nepodceňte jeho kapacitu. V záloze vždy mějte dostatečnou zásobu chlazených nápojů i někde mimo bar, do klasické prosklené lednice se totiž všechno nevleze. Neobejdete se ani bez šejkrů a odšťavňovačů, s nimiž připravíte lahodné koktejly. Klíčovou úlohu hraje čistota, která tvoří důležitou vizitku vašeho podniku. V baru se musíte připravit na spoustu špinavého skla, které je nutné rychle a hlavně dokonale umýt. S tím vám pomohou myčky sklenic. Jakmile máte vše hotové, zbývá jediné: otevřít vašim hostům dveře dokořán!