Oslavme výročí československé měny

Víte, kdy vznikla československá měna? A tušili byste, že svého času patřila k nejstabilnějším měnám své doby? Svou největší slávu má naše platidlo zřejmě už za sebou, ale i tak je na místě náležitě si jí považovat.
Českou korunu (svého času československou) čekají bujaré oslavy. Brzy totiž na dortu sfoukne neuvěřitelných sto svíček a stane se stoletou babičkou. Babičkou, která ovšem má rozhodně nač vzpomínat. Babičkou, která z Československého státu učinila ekonomickou velmoc. Až se tomu dnes dá těžko uvěřit. Pojďme si na chvilku oživit české historické reálie. ¨

Zlatá měna

Vznik československé měny je bezesporu významnou historickou událostí. Stála za ním vysoká inflace, jíž byly po vzniku první republiky zasaženy okolní státy. Česká měnová reforma z roku 1919 vedená tehdejším ministrem financí Aloisem Rašínem nás od ní měla ochránit. A to se skutečně podařilo, když se cena jedné koruny (proti tomuto označení protestovala řada historiků), jež byla oficiálně zavedena v dubnu roku 1919, vyšplhala k hodnotě 0,04458 gramů ryzího zlata. Na světě tak byla zlatá měna v pravém slova smyslu.

Největší okamžiky slávy československé koruny

Československá koruna si v té době užívala své největší okamžiky slávy. A to zcela právem. Rašínova peněžní reforma tak přinesla své ovoce a dodnes je její provedení a samozřejmě i výsledek i z řad odborníků považován za obdivuhodný. Byla to právě pevná a důvěryhodná měna, jež postavila základy ekonomického úspěchu mladého státu.

Pocta Aloisu Rašínovi

Aloisu Rašínovi byla věnována i první pamětní stokorunová bankovka vydaná Českou národní bankou. A výjimečné výročí, které brzy oslavíme, připomíná i zlatý dukát s vyrytým portrétem této významné osobnosti československých dějin a českým lvem z pera Pražské mincovny a.s., jež se specializuje na prodej investičního zlata. Právě tento dukát, jež je mimochodem ražený ve stejném formátu a z vysoké ryzosti zlata, které byly stanoveny již Karlem IV, a který je dokonce cenově dostupnější než jiné zlaté mince ČNB, tak může rozšířit i vaši sbírku. Ovšem pospěšte si – dukát je vydáván v limitovaném nákladu pouhých 1000 ks!