Protisluneční fólie: větší komfort i soukromí

Více soukromí a větší komfort v práci i doma? Sluneční paprsky jsou příjemné při pobytu venku, ale uvnitř budov už tolik radosti nepřinášejí. Jak si zlepšit podmínky k práci nebo vytvořit větší pocit soukromí?

Řešení, jak se bránit oslňujícímu světlu a také přehřívání interiéru, nabízí moderní protisluneční fólie, které v mnohém překonají nejrůznější rolety, žaluzie a podobně. Interiérové i exteriérové protisluneční fólie jsou proto čím dál rozšířenější. Pojďme se nyní podívat detailněji na interiérové protisluneční fólie a jejich výhody či případná omezení…

Reflexní a nereflexní protisluneční fólie

Interiérové protisluneční fólie jsou standardně dostupné ve dvou typech, a to jako fólie reflexní a nereflexní. Pravdou je, že reflexní neboli zrcadlové fólie jsou při odrazu a blokaci tepelné energie účinnější, ale nelze je použít úplně všude. Jejich instalace je problematická například u památkově chráněných budov, kde se proto upřednostňují fólie s nízkou mírou reflexe, popř. žádnou. V tomto případě, tedy v památkové zóně, lze použít interiérové nereflektivní fólie, vyvinuté technologií Sputter, s velmi dobrou blokací tepla okolo 60 %. Jaká další omezení se na interiérové protisluneční fólie vztahují? Jistá rizika skýtají nereflexní (matové) fólie. Nelze je instalovat na speciální vrstvená skla a je nutno se vyvarovat příliš velké tmavosti fólie. Důvodem je hrozící prasknutí skla vlivem velké absorpce tepelné energie. Zde se nabízí řešení v podobě exteriérové protisluneční fólie.

Vraťme se však zpět k fóliím interiérovým. Ty skýtají efektivní filtr, který pohltí až 99 procent škodlivého ultrafialového záření. Díky tomu fólie rovněž zamezuje nežádoucímu blednutí barev a degradaci materiálů. Mnoho typů vnitřních fólií s pokovenou mezivrstvou má nízkou emisivitu a jsou tedy vhodné nejen k blokaci tepla v letních měsících, ale brání i únikům tepla z místnosti. A jak je tomu s prostupností světla? Zde se nabízí široké rozmezí, od 15 do 85 procent. Dobrou zprávou je, že interiérové protisluneční fólie jsou velmi tenké, pouhých 0,3 milimetrů. V Brně protisluneční fólie na budovy zajišťuje společnost Sun-Pro.

Péči a starost si jistě zaslouží také váš vůz. V rámci Brna tónování autoskel skýtá mnoho možností, jak vylepšit vzhled i užitné vlastnosti vozidla jednoduše, leč velmi efektivně.