4 triky, jak vyzrát na pomalý metabolismus

Mnoho z nás si stěžuje na pomalý metabolismus. Nejčastěji argumentujeme tím, že nám byl dán geneticky, vědci ale přišli na to, že existují způsoby, jak ho zrychlit. A to dokonce bez ohledu na věk. Jak na to?

Pospěte si

První metoda jistě potěší všechny spáče. Prokázalo se totiž, že lidé, kteří trpí nedostatkem spánku, mají větší sklony k přibývání na váze. Za všechno může stresový hormon kortizol, který je zodpovědný za chuť k jídlu. Proto se o kvalitní spánek neochuzujte a dopřejte si alespoň sedm hodin denně, udržíte tak kortizol na uzdě. Nejzdravější je spánek do půlnoci, takže se na kutě odeberte co možná nejdřív.

Dbejte na jídelníček

Hlídejte si stravu, právě jídlo má totiž klíčový vliv na naši energii. Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený, aby nedocházelo ke kolísání hladiny krevního cukru. Chybět v něm nesmí komplexní sacharidy, zdravé tuky, ani kvalitní bílkoviny. Ty posledně jmenované máme často tendenci zanedbávat, proto si hlídejte, ať jich máte dostatek. Držte se jednoduchého pravidla – kolik kilogramů vážíte, tolik gramů bílkovin byste měli zkonzumovat. K snídani si pochutnejte na řeckém jogurtu nebo sýru, k obědu si naservírujte libové maso, k večeři pak třeba tvarohovou pomazánku.

Dopřejte si kofeinovou vzpruhu

Kofein stimuluje centrální nervový systém a zrychluje metabolismus. O důvod víc, proč zapnout kávovar. Podobnými účinky jako lahodná káva oplývá také černý čaj. Zajděte si ale pro něj raději do specializovaných obchodů. Nejen, že se zde nachází mnohem větší výběr, ale sypaný čaj obvykle vyniká vyšší kvalitou. Nezapomeňte však, že všechny tyto kofeinové nápoje působí močopudně, proto musíte ztracené tekutiny doplnit. Dehydratace navíc zpomaluje metabolismus.

Hýbejte se

Bez pohybu to nepůjde, právě on totiž patří k nejefektivnějším způsobům, jak získat dostatek energie na celý den a nastartovat metabolismus. Dopřejte si pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu, při kterém nejen spálíte kalorie, ale ještě si krásně pročistíte hlavu. Jarní počasí přímo láká k tomu vyrazit ven. Vydejte se na obyčejnou procházku, postupem času se pak pusťte do náročnějších sportů, jako je třeba běh nebo jízda na kole. Vybírejte si aktivity, které vás baví. Nejen, že tak u pohybu vydržíte, ale budete se na něj dokonce těšit. Výsledky pak na sebe nenechají dlouho čekat!