Jaký vybrat notebook / počítač pro GTA V nebo třeba Minecraft?!

Jaký vybrat notebook / počítač pro GTA V nebo třeba Minecraft?!

Ať už řešíte tuto otázku výběru správného zařízení pro sebe nebo své děti, tak nám určitě dáte za pravdu, že to není zcela jednoduché, pokud počítačům pořádně nerozumíte. Pokusíme se Vám ukázat jednoduchý návod a dát několik tipů na výhodné produkty.

Určitě můžete vybírat z repasovaných počítačů – ušetříte zde poměrně značné finanční prostředky. Repasované notebooky nejsou tolik vhodné na náročnější hry, proto raději vybírejte z předváděcích produktů, které jsou nejbližší alternativou k novým produktům a lze je řádově pořídit až o 30% levněji.

Jaký vybrat notebook

1. ZJIŠTĚNÍ NÁROKŮ HRY

Každá hra má své nároky na výkon daného zařízení. Většinou je výrobci dané hry rozlišují na:

  • Minimální požadavky - toto jsou minimální požadavky, abyste hru vůbec spustili, kdy musíte počítat, že Vám poběží na nízké grafické detaily, ale zahrajete si
  • Doporučené požadavky - toto už je pro hru slušná konfigurace a zahrajete si ji i na vyšší detaily – ale pozor, neznamená to vždy, že si hru zahrajete na nejvyšší grafické detaily bez zasekávání

Dané nároky zjistíme nejjednodušeji zadáním názvu hry a kouzelného anglického spojení „hardware requirements“ do vyhledávače Google.

Jaký vybrat notebook

Zobrazí se Vám několik stránek a na každé z nich se dozvíte to samé - jaké jsou minimální a doporučené nároky na GTA 5:

Grand Theft Auto V system requirements (minimum)

  • CPU: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs) @ 2.5GHz
  • RAM: 4 GB
  • OS: Windows 10 64 Bit, Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack
  • VIDEO CARD: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, 11)
  • SOUND CARD: 100% DirectX 10 compatible
  • FREE DISK SPACE: 72 GB

Grand Theft Auto V recommended Requirements

  • CPU: Intel Core i5 3470 @ 3.2GHz (4 CPUs) / AMD X8 FX-8350 @ 4GHz (8 CPUs)
  • RAM: 8 GB
  • OS: Windows 10 64 Bit, Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1
  • VIDEO CARD: NVIDIA GTX 660 2GB / AMD HD 7870 2GB
  • SOUND CARD: 100% DirectX 10 compatible
  • FREE DISK SPACE: 72 GB

Pamatujte, že nejdůležitější jsou 3 parametry:

  • Procesor
  • Operační paměť RAM
  • Grafická karta

U operační paměti je to jednoduché - je tam její velikost a snadno poznáte, zda vybraný notebook nebo počítač splňuje to, co potřebujete. Ale u procesoru a grafické karty to není tak snadné, jelikož přesně ten typ, který je v požadavcích uveden, většina zařízeních mít nebude. Je tedy potřeba najít + / - stejně výkonné nebo výkonnější typy procesorů a grafických karet. A to je úkol mnohdy jak pro Sherlocka Holmse.

2. VÝBĚR NOTEBOOKU / POČÍTAČE A OVĚŘENÍ, ZDA HRA POBĚŽÍ

Proto je nejlepší si nechat poradit od prodejce zařízení, co by Vám doporučil. Nejlepší je mu sdělit představu, kolik peněz chcete do zařízení investovat a on by Vám měl relevantně poradit zařízení, na kterém Vám hra poběží, případně říci, že v takové cenové relaci není zařízení, které by danou hru „utáhlo“ a bude potřeba investovat více nebo zvolit jiné hry, které byste si chtěli zahrát.

Pořízení takového herního počítače nebo notebooku tak většinou není nejlevnější záležitost. Dále není bohužel v dnešní době možné se na 100% spolehnout na solidnost všech prodejců, že Vám doporučí opravdu to nejvhodnější zařízení, ze kterého nebudete následně zklamaní. Pojďme si tedy ukázat, jak si ověřit, že na zařízení, které Vám prodejce doporučil, nám daná hra poběží na minimální nebo doporučené požadavky.

Opět zadejte do vyhledávače Google název hry ve spojení s „hardware requirements“ a vyberte stránku www.game-debate.com

Jaký vybrat notebook

Na této stránce si můžete zadat právě ony 3 klíčové parametry daného zařízení (procesor, RAM, grafická karta) a stránka Vám zobrazí, zda notebook nebo počítač splňuje minimální nebo doporučené požadavky a to dokonce i na kolik procent.

Jaký vybrat notebook

Zkusili jsme tam zadat konfiguraci tohoto repasovaného počítače, doplněného o grafickou kartu, který zvládne většinu středně náročných her: https://www.terastore.cz/lenovo-thinkcentre-m91p-mt_d178982.html a dostali jsme výsledek, že tuto hru spustíme bez problémů na vysoké grafické detaily.

Jaký vybrat notebook

A zde máme ještě informaci, na kolik procent daný hardware počítače splňuje doporučenou konfiguraci:

Jaký vybrat notebook

Na obrázku výše je vidět i nápis minimum requirements, na který když na webových stránkách kliknete, tak se Vám graf a vyhodnocení změní na požadavky, abyste hru alespoň spustili na nejnižší grafické detaily.

3. ZÁVĚR – NECHTE SI PORADIT

Výše uvedený návod můžete využít na jakoukoliv hru a pokud se Vám nechce vše na stránkách vyplňovat, tak nevadí. Napište nám a my to uděláme za Vás! Rovnou Vám pošleme výsledek formou odkazu, kde si vše můžete překontrolovat – máte tak 100% jistotu, že zakoupíte to správné zařízení!

Věděli jste? Psát nám můžete i na ONLINE CHATU na našich stránkách.

Jaký vybrat notebook