Domácí chov slepic? Ano!

Všichni tušíme, že vejce, mléko i maso z velkochovů nebudou to pravé ořechové pro naše zdraví, opomenout nelze ani etické hledisko. Jenže taková kráva ani prase nejsou zrovna na domácí chov nejjednodušší. Co ale slepice? Nepotřebují nic víc než…

Trochu prostoru

Ve výběhu nebo na zahradě si slepice samy najdou potravu, a to takovou, která jim nejvíce svědčí. Zároveň vás zbaví škůdců a připraví kvalitní základ pro organické hnojení. Pořizovací náklady na kurník nemusí být takřka žádné, jestliže disponujete třeba starou kůlnou. A i kdyby ne, pár prken a hřebíků ještě asi nikoho nepřivedlo k bankrotu.

Něco k zobání

Jestli máte představu, že budete vlastnit bio chov, nekrmte slepice koupenými směsmi, které nebyly vyrobeny zcela přírodně. Dejte přednost pšenici, prosu či třeba hmyzu. Chybu neuděláte s rozdrcenými skořápkami. Pro obyčejný domácí chov slepic vám ale budou stačit volně prodejné granule. Jsou doplněné o veškeré potřebné vitamíny a minerály, a vy tak nemusíte řešit, zda mají vaše slepice vše, co potřebují. Nebojte se obohatit jejich jídelníček o zbytky z kuchyně či zahrady. Ovoce a zeleninu milují.

Za to málo se vám odvděčí

O vejcích se konečně dnes už ví, jak moc jsou pro naše těla velice zdravá. Oproti vejcím z velkochovů však domácí vejce obsahují několikanásobné množství vitamínů, minerálů i bílkoviny. O rozdílu v chuti a barvě asi netřeba polemizovat. Domácí vejce poznáme na první pohled, ochutnání.

V souladu s permakulturou

Jestli byste rádi z domácího chovu slepic vytěžili ještě o něco víc, než skvělá vejce a pohled na spokojené slepice, můžete. A to konkrétně pocit, že vycházíte vstříc přírodě a životnímu prostředí. Znáte zákonitosti přírody, uplatňujete je v praxi, a tím se snažíte o udržitelnost, nebo ještě lépe o obnovu přírodních zdrojů. Jednoduše je vám blízká permakultura. To jste ani netušili, viďte?