Existuje možnost, jak se důstojně rozloučit s domácím mazlíčkem?

Domácí mazlíčci jsou ve většině případů považováni za rovnocenné členy rodiny a jejich smrt je pro chovatele velmi citlivým tématem. Když však k tomuto smutnému okamžiku dojde, nadchází důležitá otázka – co s mrtvým tělem zvířete udělat?

Hrob na zahradě

Asi první myšlenka, která každého napadne, je pohřbít svého mazlíčka na zahradě. Můžete mu uzpůsobit hrob podle vlastních představ a mít jej zároveň kousek od domu. Podle zákonů to však není tak jednoduché. Touto problematikou se zabývá vyhláška č. 82/2014 Sb. Ministerstva zemědělství, která vymezuje jasné podmínky, za kterých můžete zvíře pochovat na vlastním pozemku. Jeho tělo musí být v hloubce minimálně půl metru po zemí, zároveň hrob nesmí být v blízkosti vodního zdroje, bytové stavby nebo pozemní komunikace. Dané místo také musí být jasně označeno a ochráněno před vniknutím ostatních zvířat.

Je tedy nadmíru jasné, že tyto podmínky nemůže každý chovatel splnit. Zvláště to pak platí v případě, že bydlí ve městě a nedisponují žádným pozemkem. Co v takové situaci dělat?

Krematorium pro zvířata

Mrtvého mazlíčka můžete samozřejmě nechat u veterináře, který za poplatek zajistí jeho odvoz do kafilerie. Avšak představa, že dlouholetý kamarád a člen rodiny skončí průmyslově zpracován s ostatními živočišnými produkty, je pro většinu milujících chovatelů nepřípustná. I proto začaly u nás vznikat krematoria pro zvířata, která se o vašeho mrtvého mazlíčka postarají důstojně a s úctou. Například v Plzni, kde funguje kancelář Krematoria zvířat Praha, si můžete domluvit veškeré služby, přivézt svoje zvířátko, které zde uloží do chladicího boxu a následně proběhne kremace zvířátka. Pak už je jenom na vás, zda popel rozptýlíte na zahradě, vystavíte si urnu v obýváku nebo ji zakopete. Pro ty, kteří by rádi měli na svého mazlíčka originální vzpomínku, je možné trochu popela vložit do vkusného šperku. Tak můžete mít svého milovaného kamaráda stále u sebe.