Velikonoce ve světě

My pečeme beránky, v USA jehněčí pečínku. Pojďme se podívat, jak Velikonoce trávily ostatní národnosti. Pro ty, kteří nejsou až tak spokojeni s průběhem českých Velikonoc, to možná může být i lákavá inspirace pro příští roky.

Velikonoční zajíček v USA

Americké děti očekávají na nedělní dopoledne velikonočního zajíčka, který jim přináší sladkosti. Po jeho návštěvě se pouští do hledání vajíček po zahradě nebo domě.

Španělské průvody

Španělské Velikonoce jsou ve znamení pokání – městy jdou dlouhé průvody lidí, kteří oblékají hábity a klobouky. Nesou s sebou sochy Ježíše Krista a jiných svatých.

Zelený čtvrtek v České republice

Česká republika má mnoho tradic a zvyků spojených s Velikonocemi. Jedním z nich je Zelený čtvrtek, kdy se pečou Jidáše připomínající Jidášovu zradu. Podle pověr by se měly jíst jenom zelené suroviny jako je špenát, zelí další zelená zelenina či ovoce.

Tip: Z mladého špenátu si můžete připravit i lahodné smoothie – rozmixujte špenát a okurku a popíjejte jej celý den. Kvalitní multifunkční mixér má v nabídce značka Orava.

Líbající se Rusko

Víte, že Rusové používají juliánský kalendář, který vymezuje Velikonoce o týden později než u nás? Pro Rusko jsou Velikonoce druhým největším církevním svátkem, do svých domovů si zvou své známé a přátele, aby jim mohli nabídnout pečivo ve tvaru kužele s useknutou špičkou. Navzájem si vyměňují vajíčka, přejí si zdraví, přičemž se třikrát políbí na tvář.

Pokání na Filipínách

Zvyky a tradice jsou v každé zemi jiné a jinak tomu není ani na Filipínách. I tady je dlouholetou tradicí pokání, stejně jako ve Španělsku, avšak Filipínci jsou mnohem odvážnější, nechávají se ve znamení Ježíše přibít na kříž.

Vodní sprška v Maďarsku

Kořeny polévání dívek a žen v Maďarsku sahají až do doby, kdy náboženství ještě neexistovalo. Tato tradice podle pověry zajišťuje dívkám plodnost.

Schovávaná ve Francii

Francouzské Velikonoce neboli neboli Pâques jsou zaměřeny na rozdávání barevných vajíček, čokolády a drobných dárků. Ovšem pozor – právě ta velikonoční čokoláda je ze všech nejlahodnější, protože cukrárny a čokoládovny si každoročně dávají na její výrobě záležet. V pondělí ráno všechny děti tyto sladkosti začnou po domě nebo zahradě hledat – věří, že jim je schoval bílý zajíček.