Jak se fyzický pohyb a akce skvěle odráží na psychice a náladě člověka

Je těžké si udržet motivaci při cvičení – zvláště v ponurých šedých dnech bez sluníčka. Abychom vás podpořili a namotivovali, sestavili jsme seznam, který je inspirován několika důvody, které se blahodárně odráží na našem těle.

1. Zvyšuje produktivitu

Studie ukázaly, že cvičení uvolňuje více chemických sloučenin používaných v mozkové činnosti a kognice, čímž se zlepšuje vaše schopnost soustředit se a lépe vnímat.

2. Pomáhá člověku zhubnout

S každým pohybem člověk musí vynaložit určitou energii – díky tomu tak můžeme spalovat kalorie. Jakmile zařadíme pohyb do našeho života, rychlost metabolismu se začne zvyšovat, postupně si tělo na tento pohyb zvykne tak, že i když budete odpočívat, tělo i přesto dále spaluje kalorie.

3. Zlepšuje náladu a napomáhá s depresemi

Když cvičíte, váš mozek uvolní chemikálie, jako jsou endorfiny, adrenalin, serotonin a dopamin, které společně působí na pozitivní náladu a zlepšují úroveň úzkosti. Navíc získáváte i větší sebevědomí – proto neztrácejte čas a začněte využívat i například gymnastický míč, který vám doma slouží jako další místo pro sezení.

4. Spánek se stává kvalitnějším

Cvičení pracuje na posílení cirkadiánních rytmů, podporuje denní bdělost a pomáhá tělu se lépe připravit na dlouhý a kvalitní spánek.

5. Cvičení je vhodné i pro těhotenství

Ačkoli cvičení může být v některých případech riskantní, jeho přínosy během těhotenství obecně převažují nad riziky a některé ženy mohou dokonce cvičit až do třetího trimestru. Relaxační cvičení, posilovací cvičení Kegel, které posilují pánevní svaly a zádová cvičení, jsou pro těhotné ženy důležité.

6. Cvičení zlepšuje vytrvalost svalů

Zlepšením své svalové vytrvalosti nejenže zlepšujete schopnosti svých svalů vyrovnávat se s každodenními činnostmi, ale také pomáháte svalu dostat se přes delší cvičení ve fitness centru a postupně začnete zvládat i tréninky náročnější – celodenní túra do hor vás poté nemůže vyvézt z míry.

7. Ovlivňuje trávení

Cvičení zlepšuje průtok krve v těle, na kterém závisí i zažívací systém. Ať už si vyberete pravidelnou jízdu na rotopedu, stepperu, nebo třeba běžeckém pásu, udržujte své tělo v pohybu s pravidelným cvičením. Může to být totiž i cesta k tomu, jak si zajistit bezproblémový chod trávicího traktu.

Zdravý životní styl pro vás udělá mnohé. A nemusíte se kvůli pravidelnému pohybu trmácet několikrát týdně do přeplněných posiloven. Své vlastní fitness na míru si totiž můžete dopřát i v pohodlí vašeho domova. Není to nemožné. A jistě to bude jedno z vašich nejlepších rozhodnutí. Vaše tělo vám poděkuje nejen krásnou postavou, zdravím a lepší fyzičkou, ale i větší životní spokojeností a psychickou vyrovnaností.