3 nejčastější chyby při realizaci dřevostavby – co si pohlídat?

Dřevostavby se těší čím dál větší oblibě. Nabízí totiž celou řadu výhod. Bohužel někdy však v průběhu jejich realizace mohou nastat nenadálé komplikace. S čím se nejčastěji potýkáme a jak jejich vznik snížit na minimum?

Nezkušený projektant

Podstatné chyby si můžete ohlídat už ve fázi samotného projektu, který musí být zpracován odborně a podrobně. Svěřte tuto část zkušenému architektovi nebo projektantovi, který ví co a jak. Právě zkušenosti jsou v tomto ohledu naprosto klíčové. Prohlédněte si jeho minulé zakázky, poptejte se zákazníků, kteří s ním již mají své zkušenosti a mohou podat reference. Při osobním setkání pak zjistíte, jestli si padnete do oka a budete si rozumět v koncepčním řešení vašeho budoucího rodinného domu. Dobrý projekt minimalizuje vznik problémů a postará se o dobrou realizaci.Při plánování zohledněte nejen vaše sny a touhy, ale i potřeby, stanovte si priority, které jsou pro vás důležité. Čím více informací poskytnete, tím lepší a přesnější bude zpracovaná nabídka.

Nesprávný výběr dodavatele

Jakmile jste se rozhodli postavit si dřevostavbu, bedlivě vybírejte, komu tento důležitý úkol svěříte. Zajímejte se o historii firmy, její realizované stavby i rozsah služeb, které nabízí. Důležitou roli sehrává také vystupování lidí, kteří firmu zastupují – například to, jestli komunikují rychle, jasně, otevřeně a dodržují dohodnuté termíny. Ideální je všechno svěřit jedné firmě, která zrealizuje dřevostavbu na klíč. Veškeré problémy tak budete řešit jenom s jedním dodavatelem a ne s několika, ohlídat stanovený termín tedy bude daleko lehčí. Stavba se navíc nebude zbytečně prodlužovat a hlavně prodražovat.

Šetření na nesprávných místech

Stavba rodinného domu představuje nemalou investici. Proto se každý z nás snaží co možná nejvíce ušetřit. Často se tak ovšem děje na nesprávných místech a na úkor kvality. Tento způsob je však velmi krátkozraký, nekvalitní vstupní materiál nebo jeho nevhodnost v konstrukci jen generují další vícenáklady. Na funkčnost a životnost dřevostavby mají často vliv detaily, všechno proto důkladně promyslete.Navíc nezapomeňte, že mnohdy to, co vyjde ze začátku dráž, může pak v budoucnu přinést významnou úsporu. Myslete proto dopředu.