Lukostřelba nejen pro samouky

Fascinuje vás lukostřelba, ale pokaždé jste si dokázali najít dobrý důvod, proč se tomuto sportu nevěnovat? Takový koníček je jen pro děti, nikomu se nechce chodit na speciální střelnice a v nabitém diáři se volná chvíle na trénink hledá jen těžko. Vždycky se najde důvod, proč něco nedělat. Zkuste si ale vzpomenout, co vám na lukostřelbě vždycky přišlo tak obdivuhodné. Určitě si kvůli tomu nedokážete udělat trochu času?

Rekreační lukostřelba

Střelba z luku či kuše je opravdu uchvacujícím sportem, mnoho zájemců ovšem odradí pravidelné tréninky či návštěva střelnice. Lukostřelba se však naštěstí dá provozovat i rekreačně, třeba přímo na vaší zahradě. Jako samouk můžete pro poctivé studium využít například výuková videa na internetu, případně se něco přiučit sledováním Legolase a Hawkeye. Pravděpodobně se jim hned nevyrovnáte, ale s dobrým lukem se o to můžete alespoň pokusit.

Kvalitní luky nutně nemusí stát majlant, taková investice by se vám totiž ani nevyplatila. Profesionální pomůcky pro lukostřelbu se sice pohybují ve vyšších cenových kategoriích, ale to vás nemusí trápit. Pro začátek bohatě postačí luky určené k rekreační střelbě. Splňují veškeré požadavky a pro začátečníky jsou ideální. Při výběru věnujte pozornost především délce luku a napínací síle, které se většinou odvíjí od postavy a síly střelce. Nezapomeňte ani na to, jakou rukou budete střílet. Existují totiž luky pro praváky i leváky.

Střelba z kuše

Velké oblibě se těší také střelba z kuše, která je o něco snazší než střelba z luku. Tradičně se kuše dělí na základě mechanismů, a to do tří skupin. Kladkové jsou určeny především pro terčovou střelbu, jejich konstrukce umožňuje střílet rychle a přesně s vynaložením minimálního úsilí. Pistolová kuše je nejlepší pro kratší vzdálenost a díky své nízké váze i menšímu provedení vhodná pro začátečníky. Reflexní kuše jsou pak určeny především pro sportovní střelbu.

Nezbytnou součástí lukostřelecké výbavy jsou samozřejmě také šípy. Pro každý model luku i kuše je doporučená velikost a tuhost šípu. Například příliš lehký šíp by totiž mohl vaši zbraň poškodit. Prodejci naštěstí vždy uvádí, jaké šípy se ke konkrétnímu luku či kuši nejlépe hodí. Případně jsou rovnou součástí balení.

Rekreační lukostřelba nevyžaduje šílené investice ani speciální střelnici. Střílet z luku či kuše se pohodlně můžete naučit i doma na zahradě. Postačí vám kvalitní zbraň, střelivo a ideálně vhodný terč. Vždycky se ovšem snažte dbát na pravidla bezpečnosti.