Vybíráme nejlepší aku vrtačky

Pracovní nářadí je dnes tak spolehlivé a snadno ovladatelné, že manipulaci s ním zvládnou i ti, kteří nepatří zrovna mezi domácí kutily, a také ženy. A že si dámy leckdy něco raději přivrtají samy, než aby čekaly na muže. Vrtačka se v domácnosti rozhodně neztratí, jestli se ale nevyznáte ve výběru, poradíme vám, které kousky jsou nejoblíbenější.

Spolehlivé aku vrtačky

Spousta přístrojů dnes funguje na mobilní napájení. Nejste tak omezeni délkou elektrické šňůry, která vede do zásuvky. Sekačky jezdí na benzín, jiné přístroje napájí baterie. I aku vrtačky. Nejlepší zdroje energie jsou pak ty, které můžete opakovaně dobíjet. Aku baterie představují ideální obnovitelný zdroj energie, i k němu byste se měli chovat šetrně. Jak efektivně používat akumulátory, aby vám vydržely co nejdéle? Stačí dodržet pár zásad, které vám níže poradíme.

Oblíbené aku baterie podle parametrů

Li-ion akumulátory, jež se dnes používají jako zdroj energie u vrtaček, mají mnoho výkonnostních a kapacitních parametrů. Optimální je výkon o 18 V a kapacita 2,0 až 3,0 Ah. Bezpochyby nespornou výhodou Li-ion aku baterií je skutečnost, že je můžete nabíjet v jakékoli fázi vybití. Je jedno, jestli její kapacita klesla na půlku, čtvrtku či je zcela vybitá. Li-ion akumulátor není zatížen paměťovým efektem. Pro lepší přehled mají některé aku baterie diodu, jež signalizuje stav nabití.

Jak udržet životnost Li-ion baterie?

Máme ještě další tipy. Zcela optimální bude, když si k vaší aku vrtačce pořídíte rovnou dva zdroje v podobě akumulátoru. Tyto dvě aku baterie pravidelně střídejte. Jednak budete mít vrtačku k dispozici vždy, když budete potřebovat, a také rovnoměrné používání udrží baterii v optimálním režimu. Pokud ji totiž nebudete využívat dlouho, kapacita se sníží. Naopak časté používání opět způsobí snížení kapacity. Aku baterie rozhodně nenechte v chladu, zima rovněž vyčerpá energii z akumulátoru. A může i zvlhnout. A jaké jsou spolehlivé vrtačky? Například značky MAKITA či DeWALT, pro ty mají mimochodem kapacitu baterií na profi úrovni o výkonu 18 V a kapacitě 3,0 Ah. Samotné vrtačky se prodávají bez baterií, je tedy na vás, jaké baterie si do nich nakoupíte. A stejně tak myslete i na nabíječku. Existují i tzv. rychlonabíječky, jež nabijí baterii ve vrtačce už za 20 minut.