Jak vybrat vhodnou sekačku na trávu

Pořídili jste si zahradu a řešíte, jak udržovat trávník zdravý a ve skvělém stavu? Velkým pomocníkem je zahradní sekačka, kdy si můžete vybrat podle velikosti vaší zahrady, připojení k elektřině, případně podle priorit jako je tichý chod nebo ekologické sekání.

Elektrická sekačka

Pokud hledáte ideální sekačku na vaši zahradu a máte ji u domu, tak je skvělou volbou elektrická sekačka. Musíte však počítat s kabely a možností elektrického přívodu. Největší výhodou této sekačky je rychlost a kvalita sekání.

Tato sekačka se hodí pro malé až střední plochy trávníku. Při výběru elektrické sekačky dbejte hlavně na silný a kvalitní motor, který vám sekání usnadní. Dávejte si však pozor, abyste nepřesekli kabel, a myslete také na to, že se vám touto sekačkou bude hůř dostávat na nerovný povrch, případně do těžce dostupných míst a zákoutí u domu.

Benzínová sekačka

Vybrat si můžete také benzínovou rotační sekačku. Ta se pyšní vyšším výkonem a mnohem větším záběrem při sekání. Hodí se tak na střední až větší travnaté plochy. Výhodou těchto benzínových sekaček je, že mohou trávu i sbírat do sběrných košů nebo také mulčovat trávník. Mezi nevýhody patří snad jen to, že se nejedná o příliš ekologické sekání a musíte vždy myslet na to, abyste měli dostatek benzínu.

Robotická sekačka

V současnosti patří mezi velmi oblíbené robotická sekačka. Ta nejdříve potřebuje nastavit prostor, v jakém se má tráva sekat, posléze už seká sama. Prostor se ohraničí vodícím kabelem a sekačka pracuje pomocí rotujícího nože.

Tato sekačka se hodí na všechny druhy pozemků, myslet však musíte na bezpečnost. Sekačka se většinou nabíjí a někdy můžete mít problém s nastavením a instalací. Po zvládnutí tohoto však sekačka seká trávu za vás a vy se zatím můžete věnovat jiným činnostem.

Kdy stačí křovinořez

Pokud máte zahradu ve svahu nebo na velmi nerovném povrchu, máte zde kameny, terasy, případně velké množství stromů a keřů, vyplatí se vám investovat do kvalitního křovinořezu. Ten má většinou benzínový pohon, a můžete s ním tak sekat trávu kdekoliv.

Bubnová sekačka

Pro velké zahrady, případně pro sady nebo okraje polí, vinohradů a jiných pozemků, například i u lesa, můžete využít bubnovou sekačku. Ta se hodí také k sekání louky a míst, která potřebují často údržbu. Výhodou této sekačky je její síla a kvalita sekání. Nemusíte se bát ani drnů, kamenů nebo menších stromků, kdy se nůž o tuto překážku nezlomí.