Kabely v hlavní roli aneb jak se v tom všem vyznat

Každý, kdo se někdy dostal do situace, kdy se musel zabývat kabely, tak zjistil, kolik všemožných druhů existuje. Jak se v té změti druhů a různých názvů vyznat? Na to se mrkneme v dnešním článku.

Materiál vodiče je klíčový

Kabel slouží k přenosu elektrické energie a skládá se ze dvou a více vodičů. Vodiče mohou být vyrobeny z různých materiálů, takže například označení, které má v názvu C, znamená, že obsahuje měď. Sem tedy patří třeba kabel CYKY nebo textilní kabely CYSY. CYKY se hodí k uložení pod omítku a do rozvaděčů, naopak CYSY je vhodný pro pohyblivý přívod, což v praxi znamená, že jej naleznete v prodlužovacích šňůrách.

Další případ, kdy se můžete s problematikou kabelů v domácnosti setkat, jsou antény, televize a počítačové sítě. V tomto případě se využívají koaxiální kabely. Ty mají svůj vnitřní vodič také vyrobený z mědi. Pokud toužíte po ozvláštnění domácnosti a obyčejné bílé či černé kabely vám nepřijdou dost vkusné, vsaďte na textilní kabely. Ty mohou mít rozličnou podobu a stát se zajímavým doplňkem kupříkladu svítidel.

I kabely potřebují své chrániče

Při umisťování změti kabelů do zdí je nezbytné, aby jednak drželi pohromadě a aby byli dostatečně chráněni před poškozením. Pro tyto účely nejlépe poslouží takzvané husí krky či různé kabelové žlaby. Tito pomocníci se vyrábí z různých materiálů a hned několika velikostech. Kromě instalací do omítky lze husí krky vkládat i do země nebo betonu. Žlaby se používají pro uložení kabelů ve volném prostoru.

K&V ELEKTRO je eshop plný elektromateriálu všeho druhu. Zde zakoupíte všechny potřebné součástky a kabely potřebné pro vaši práci. Mimo to na webu naleznete širokou nabídku svítidel. Jestliže raději preferujete osobní odběr, společnost má celkem 15 kamenných prodejen rozmístěných po celém území naší republiky.