Víte, kolik byste měli zhubnout? BMI kalkulátor vám to prozradí

O hubnutí se mluví nejčastěji v souvislosti se zdravím, stejně jako v souvislosti s krásou. Co se ale moc často neuvádí, to je počet kilogramů, které by měl člověk zhubnout. Pokud jste se rozhodli nějaké to kilo shodit, ale nevíte jaká váha je optimální, pomůže vám BMI kalkulačka. Právě díky ní lze snadno zjistit, kdy je na místě s redukční dietou ještě pokračovat, nebo je na místě ji ukončit, jelikož jste na správné váze.

BMI kalkulátor vám řekne, kdy s hubnutím přestat

Nejde říci, kolik má být ideální váha. U někoho to může být 60, u jiného 70, u dalšího třeba 80 kilogramů. Důvodem, proč se dané číslo liší je to, že každý člověk je jinak vysoký a tak by měla jeho hmotnost odpovídat i jeho výšce. Zjistit ten správný poměr nemusí být složité, jelikož právě na toto je zaměřena BMI kalkulátor. Nástroj, který vypočítá takzvaný index tělesné hmotnosti, neboli Body Mass Index. Ten je po celém světě nejrozšířenějším orientačním ukazatelem u lidí, kteří chtějí mít optimální váhu. K jeho zjištění vám stačí pouze aktuální výška a také vaše aktuální váha. Ty zadáte do kalkulátoru a během vteřiny máte výsledek.

Proč znát své BMI? V hubnutí neplatí pravidlo „čím více, tím lépe“

Řada lidí se rozhodne hubnout a do diety se pustí zcela bezhlavě. To je velká chyba, jelikož každá dieta by měla mít stanovený cíl. Buď konkrétní váhu, která bude odpovídat vaší výšce, nebo je možné mít jako cíl stanovenou hodnotu BMI. Konkrétní číslo, kterého když dosáhnete, tak jste v kategorii optimální váhy. Při dietách totiž neplatí, že je vhodné shodit co nejvíce kilogramů. V takových případech může člověk spadnout do další problémové kategorie, kterou je podváha. I ta může být z hlediska zdravotních rizik komplikací. Proto je na místě zjistit Body Mass Index před startem diety, stanovit si cílovou hodnotu a každý týden až 14 dní provádět nový výpočet.