Jak vybrat fotobrašnu?

Váš fotoaparát nebyla nejspíš malá investice, a tak jej chcete nosit v bezpečném obalu. Fotobrašna je ideální pro ochranu vašeho přístroje i pro uspořádání veškerého příslušenství. Objektivy, náhradní baterie nebo paměťové karty tam mají své místo a snadno se hledají. Na trhu najdete nepřeberné množství různých druhů, velikostí i stylů.

Zohledněte při výběru několik parametrů. Důležité jsou:

velikost brašny,

materiál,

rozložení kapes,

cena.

Pojďme se podívat na jednotlivé parametry podrobně.

Kupujte vždy trochu větší

Velikost brašny musíte přizpůsobit svému fotografickému vybavení. Pokud fotografujete jen příležitostně a máte základní vybavení, bude vám stačit malá brašna. Když fotografujete profesionálně, nebo je to váš velký koníček a dokupujete objektivy nebo externí blesky, poohlédněte se po větší brašně nebo rovnou batohu. Obecně je vždy nejlepší, když si své vybavení vyložíte na stůl a poté posoudíte velikost. Ale nezapomeňte myslet do budoucna. Fotobrašnu si nepořizujete na rok, ale měla by vám vydržet mnohem déle. Je tedy velká pravděpodobnost, že budete svůj fotografický arzenál rozšiřovat.

Pravidlo pro volbu velikosti tedy zní: rozložte si své vybavení před sebe a přidejte ještě polovinu současného místa. Pokud například vlastníte digitální zrcadlovku, jeden další objektiv a externí blesk, kupte si brašnu, kde bude místo na fotoaparát a čtyři příslušenství. Dvě kapsy nyní zůstanou volné, ale snadno je zaplníte svačinou a budete mít možnost dokupovat.

Materiál hlavně chrání proti vodě

Většina brašen je z umělých materiálů. Bývají odolné proti vodě, když vás například zastihne déšť. Luxusnější brašny mohou být také kožené. Pokud nejste fajnšmekr, bude vám stačit běžný materiál. Lepší typy mají pogumované dno, abyste mohli bez obav tašku odkládat i venku, nebo voděodolné zipy, aby dovnitř nenateklo opravdu nikudy. Kdybyste se chystali fotografovat v extrémních podmínkách, pořiďte si fotobrašnu, která připomíná kufřík a má plastový obal a je tak naprosto voděodolný.

Upořádání brašny musí být podle vašeho vkusu

Až budete mít rozmyšlen počet vnitřních kapes, nezapomeňte na malé kapsičky. Jsou velmi důležité, protože k fotoaparátu často patří i mnoho drobného příslušenství jako paměťové karty a baterie. Ty byste těžko hledali, kdyby se volně přesouvaly po brašně. Pokud například fotografujete nějakou akci, musíte je mít rychle při ruce pro výměnu.

Velkou výhodou je také, když si můžete kapsy sami upravovat. Když jsou přepážky variabilní, do fotobrašny se toho nakonec vejde více, protože tam nezůstává prázdný nevyužitelný prostor.

Pro fotografy existuje ještě jedna možnost, jak si ukládat vybavení a tou je fotobatoh. Fotobatohy se hlavně v poslední době rozšiřují čím dál více. Ty můžeme doporučit těm, kdo s fotoaparátem cestují dále například pro fotografování krajiny. Když potřebujete mít fotoaparát po ruce například na výletě do zajímavého města nebo svatbě, více se hodí fotobrašna.

Ceny fotobrašen

Ceny za fotobrašny se pohybují od 200 Kč do několika tisíc. Ty nejlevnější jsou také nejmenší a počítají často s místem jen pro digitální fotoaparát. Pokud máte digitální zrcadlovku, cena začíná kolem 500 Kč. Od 500 Kč do 1500 Kč vyberete velmi kvalitní i objemné brašny pro běžné fotografování ve vašem volném čase. Několikatisícové brašny už bychom doporučili profesionálům. Dostanou od nich velkou odolnost, a pokud například nosí svůj fotoaparát často na schůzky, nebo fotí portréty ve studiích, dražší brašny už se soustředí i na styl.

I když se může zdát, že brašny na fotoaparát jsou dražší než běžné tašky a batohy, investice do nich se určitě vyplatí. Pokud byste nosili své foto vybavení v běžné tašce, určitě mu nezajistíte dostatečnou ochranu. Kromě toho, že se může poničit při pádu, lidé pak k fotoaparátu přidávají i další věci, jako je pití cestu, a prolitý objektiv by vám asi kvalitní snímek už nepořídil. Oprava fotoaparátu nebo nákup nového by vždy vyšel na více, než stojí brašna, proto dopřejte svému fotoaparátu pohodlí, silné stěny a soukromí právě ve fotobrašně.

Empikfoto.cz – fotografie, fotoknihy, fotodarky.