Půjčka pro podnikatele: Jak ji vybrat a na co si dát pozor

Rozjet vlastní byznys není nic složitého. Prakticky k tomu potřebujete jen dobrý nápad, chuť zkusit něco nového, trochu peněz a především času, které do podnikání investujete. Díky rozvoji IT segmentu navíc můžete v některých oblastech podnikat pohodlně, bez starostí a online. Většinou je ale vždy potřeba nějaká prvotní investice. Co když nemáte dostatečné prostředky? Řešením může být půjčka.

Podnikatelský úvěr od banky


Drtivá většina zájemců o finanční injekci míří v první řadě do banky. Tam na ně obvykle čeká poměrně náročný schvalovací proces s předem nejasným výsledkem. Abyste úvěr od banky získali, musíte splňovat celou řadu podmínek (konkrétní podmínky jsou nastavené vybranou bankou). Obvykle však platí, že musíte být plnoletý, bydlet na území České republiky (případně tady mít trvalý pobyt), mít stabilní a dostatečný příjem a naopak se vyvarovat nedoplatkům z dřívějška. Ještě před tím, než se do banky vydáte, byste měli mít vypracovaný tzv. byznys plán, který budou posuzovat odborníci. Samotný proces schvalování je ještě o něco komplikovanější. Proto končí řada žádostí jejich zamítnutím. Co dělat v takovém případě? Odpovědí mohou být nebankovní půjčky.

Když žádáte o půjčku nebankovní společnost


Podmínky schválení žádosti u nebankovních institucí jsou o něco mírnější než v bance. Obvykle stačí splnit obecné podmínky týkající se plnoletosti, bydliště na území ČR a dostatečného příjmu a půjčka vám bude poskytnuta. Každá společnost však nastavuje vlastní podmínky schválení, které je nutno splnit. Už dávno také neplatí, že půjčky od nebankovních společností jsou zatíženy vyšším úrokem, než v bance. Některé menší společnosti mohou nabídnout stejné anebo velmi podobné podmínky. I v téhle oblasti je ovšem potřeba mít se na pozoru. Vždy je potřeba vybírat pouze známé a ověřené společnosti, které na našem trhu působí již delší dobu. Jak zjistit, zda je vybraný poskytovatel opravdu poskytovatelem solidním? Držte se následujících rad.

Co nejvíce informací


V první řadě je potřeba důkladně zmapovat trh. Nedávný průzkum jedné známé úvěrové společnosti potvrdil to, o čem se již dlouho mluví a tudíž, že Češi nejsou při výběru podnikatelského úvěru příliš vybíraví. Obvykle sáhnou po první nabídce, která jim přijde pod ruku a to je špatně. Úvěr na podnikání totiž dnes nabízí nespočet bankovních i nebankovních institucí, proto je mnohdy komplikované se v jednotlivých nabídkách bezpečně zorientovat. Proto si nechte vypracovat tzv. předsmluvní formulář, který věřitel musí vydat na požádání zdarma a bez jakýchkoliv závazků. Od věci také není, pokud si před podpisem smlouvy vybraného poskytovatele podnikatelské půjčky „proklepnete“. Zapátrejte v internetových fórech a diskuzích, kde se dozvíte spoustu důležitých rad a cenných informací. Využijte také praktických porovnávačů, srovnávačů a kalkulaček jako jsou uspory.cz , které vám po zadání parametrů najdou nejvýhodnější půjčku.

Úrok je důležitější, RPSN důležitější


Většina klientů bank i nebankovních společností vybírá úvěr na základě jeho úrokové míry. A to není úplně ideální způsob, jak najít tu nejvýhodnější nabídku. Samotný úrok vyjadřuje hodnotu, kterou musíte zaplatit navíc k částce, jíž si půjčujete. Tato hodnota je ale pohyblivá a nejsou v ní započítány další náklady spojené s úvěrem, proto prosté porovnávání výhodnosti úvěrů pomocí úrokové sazby není dostačující. Mnohem lepší srovnávací schopnost má hodnota RPSN, v níž je započítán nejen úrok, ale také veškeré další náklady a poplatky (například poplatek za vedení podnikatelského účtu, schválení úvěru, pojištění schopnosti splácet apod.) V případě, že vybraná společnost hodnotu RPSN neuvádí, nebojte se o ní informovat.