Jak vybrat dobrou deratizační firmu? Důležitá je záruka a rychlé jednání

Usídlily se ve vaší domácnosti štěnice, v kuchyni pochoduje kolonie mravenců, na půdě se objevilo vosí hnízdo nebo se váš sklep hemží krysami? V tom případě na nic nečekejte a zavolejte profesionály, kteří vás problému se škůdci zbaví rychle a účinně. Jak ale vybrat tu správnou deratizační firmu? To se dozvíte v následujícím článku.

Rychlost, záruka a diskrétní jednání

Mezi nejdůležitější argumenty, podle kterých byste měli dobrou deratizační firmu vybírat, patří samozřejmě rychlost zásahu. Jestliže se u vás doma přemnožili škůdci, určitě se jich budete chtít zbavit co nejrychleji. Nevítaní návštěvníci totiž znepříjemňují život v zamořených prostorách nejen svou přítomností, ale mohou také způsobit velkou škodu na majetku a vašem zdraví. Rozhodně tedy na nic nečekejte a zvolte firmu, která vás navštíví okamžitě.

Aby se o problému se škůdci nedozvěděli sousedé, spousta lidí se pokouší zlikvidovat nezvané návštěvníky svépomocí. Je pochopitelné, že nechcete, aby si lidé v okolí začali myslet, že žijete ve špíně a zanedbáváte hygienické návyky. Většinu škůdců ale vlastními silami nezlikvidujete a situaci můžete akorát zhoršit. Vhodným řešením je proto zvolit takovou deratizační firmu, která problém vyřeší nejen bezpečně, ale také diskrétně.

I přes veškerou snahu zkušených deratizátorů někdy bohužel může nastat situace, kdy se zákrok nepovede a škůdci se u vás doma objeví znovu. Proto je dobré myslet na to dopředu a vybrat si takovou deratizační firmu, která nabízí 100% záruku.

HACCP

Dobrá deratizační firma se neomezuje pouze na obytné domy a jejich zahrady, ale nabízí své služby i ve větších prostorách a provozovnách, jako jsou restaurace, prodejny potravin nebo školy. S tím také souvisí HACCP neboli systém analýzy rizika a stanovení kritických kontrolních bodů (Hazard Analysis and Critical Control Points). Jedná se v podstatě o jeden ze základních nástrojů, jak lidé účinně předchází rizikům, která ohrožují bezpečnost potravin.

Na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin ze dne 29. dubna 2004 je vytvoření a zavedení HACCP povinně požadováno u všech podniků, které zajištují výrobu, zpracování či distribuci potravin. Provozovatelé restaurací, kaváren, prodejen potravin nebo třeba škol a školek musí kontrolnímu orgánu doložit, že učinili veškeré možné kroky v rámci prevence proti škůdcům.

Starosti s HACCP se vyplatí svěřit do rukou odborné deratizační firmy. S tímto problémem vám může pomoci například Deratizace ASD, která sídlí v Praze, působí po celé České republice a klientům nabízí certifikovaný systém "Preventivní ochrany DDD". Zkušení pracovníci ošetří vámi zvolené prostory a budou je pravidelně kontrolovat, aby případný výskyt škůdců okamžitě podchytili. Navíc vám poskytnou podrobnou dokumentaci, kterou můžete následně předložit kontrolnímu orgánu.

Důležitá je také prevence

Nejčastější zákroky prováděné deratizačními firmami zahrnují jednorázové a celoplošné akce, které se provádí na místech největšího výskytu škůdců či k ochraně většího území. Kromě toho by ale lidé, u kterých se nezvaní návštěvníci usídlí, měli dbát také na prevenci. K tomu slouží pravidelné preventivní zásahy, které si můžete u některých odborných firem také objednat.

Pravidelné preventivní zákroky se v provozovnách většinou provádějí dvakrát ročně (obvykle na jaře a na podzim), u zemědělských a potravinářských provozoven je to ale dokonce čtyřikrát ročně. Jedná se o preventivní zpětné kontroly, kdy odborní pracovníci zkontrolují celý objekt, doplní nástrahy a zabrání tak novému rozšíření nebezpečných škůdců.

Jaké služby odborné firmy obvykle nabízí?

  • Deratizace
  • Dezinsekce
  • Dezinfekce
  • Vyklízení a sanace
  • Ochrana proti holubům

Kvalitní firmy poskytují veškeré služby, které se označují jako DDD neboli deratizace, dezinsekce a dezinfekce. Deratizace představuje proces omezování výskytu a likvidace hlodavců, jako jsou myši, potkani, krysy nebo také hraboši. Provádí se z důvodu ochrany lidského majetku a zdraví, tito škůdci totiž mohou přenášet různá infekční onemocnění, znehodnocují potraviny a ničí cokoliv, na co přijdou.

Co se týče dezinsekce, ta zahrnuje soubor metod a prostředků, které jsou určené k hubení hmyzu. Patří sem tedy například likvidace švábů, mravenců a blech, odstranění vosích, včelích i sršních hnízd nebo také hubení štěnic, o kterém se více dozvíte zde. Jako dezinfekce se označuje činnost, kdy odborníci pomocí chemických a fyzikálních metod ničí škodlivé mikroorganismy, bakterie, viry, houby a plísně způsobující různé nebezpečné infekce.

Když se vám uhnízdí na balkoně nebo ve dvoře holubi, čeká vás zdlouhavý boj. Tito škůdci totiž s oblibou kálí na fasády nebo automobily. Pokud si profesionály pozvete, aby váš dům před nimi ochránili, určitě nebudete litovat. Odborné firmy navíc často zajišťují také vyklízení nejrůznějších prostor, jako jsou sklepy, půdy nebo třeba hospodářská stavení. Pokud nechcete sami řešit úklid prostor po zemřelém příbuzném či jeho pozůstalosti, i s tímto problémem se můžete obrátit odborníky.

Jak probíhá zákrok profesionálů?

Deratizační firma obvykle zpočátku vyšle do postižených prostor svého zkušeného pracovníka, který na místě zhodnotí situaci, zmapuje výskyt škůdců a navrhne nejlepší způsob řešení. Během jedné či více předem domluvených návštěv poté dojde k likvidaci nezvaných návštěvníků. Kvalitní firma samozřejmě dobře spolupracuje se zákazníkem a nikdy neprovádí zásah v místech, kde se mohou zdržovat děti, těhotné ženy, alergici a nemocní lidé nebo domácí mazlíčci.

Odborná firma by také měla evidovat veškeré chemické přípravky, které pro služby DDD využívá. Od pracovníků si tedy můžete vyžádat bezpečnostní listy, kde se dozvíte informace o účincích používaných chemických látek na lidské zdraví i životní prostředí. Kromě toho by vám měla deratizační firma poskytnout i protokol o rozsahu a charakteru zásahu.