Jak vybrat formu na pečení a další cukrářské potřeby?

Vyznat se v současné nabídce potřeb na pečení je mnohdy nadlidský výkon. Pokud s pečením teprve začínáte a neradi byste podcenili výběr správné formy, ať už na koláč, nebo dort, v následujících řádcích vám poskytneme hned několik užitečných tipů, jak postupovat. Sehnat můžete formy a formičky v různých tvarech, ostatně i z mnoha materiálů.

Jaké formy používaly babičky?

Zeptejte se svých babiček a prababiček, jaké typy používaly k pečení. Shodnou se na tom, že především kameninové a hliněné. I v dnešní době se dají takové formy zakoupit, a to dokonce v mnoha tvarech. Počítejte však s tím, že pečení v nich je o něco pomalejší. Zároveň je nezbytné formu důkladně vymazat tukem a vysypat moukou, abyste z ní korpus či koláč snadno vyklopili. Co se hliněných alternativ týče, u nich se doporučuje namočit je před pečením do studené vody a dávat je do studené trouby.

Postupně se pak na trh prodraly formy keramické a skleněné. Samozřejmě taky je potřeba je vymazávat, ale pečení v nich si spousta cukrářek pochvaluje i nyní. Jak keramika, tak i sklo totiž absorbují teplo, které potom postupně uvolňují, a tak se nestane, že byste neměli koláč dobře propečený uprostřed.

Jak šel čas, přicházely i další formy

Stejně jako ve všech oblastech, tak i v natolik specifické, jako jsou potřeby na pečení, se pomůcky a nástroje neustále inovují. Po keramických a skleněných přišly na řadu plechové formy z černého a pocínovaného plechu. První zmíněná varianta je určena spíše do elektrických a horkovzdušných trub, zatímco ta druhá zase do trub plynových.

Obrovským boom zažily formy s teflonovým, respektive nepřilnavým povrchem. Hlavní předností těchto forem je, že se nemusejí vymazávat, a přitom se koláč či korpus na dort nepřipeče. Pozor, nedoporučuje se používat klasické příbory, ale pouze dřevěné pomůcky, protože se povrch snadno poškrábe. Dalším fenoménem se staly formy hliníkové, jež jsou charakteristické tím, že perfektně vedou teplo, a tím pádem je zajištěno rovnoměrné propečení. Používat se dají v jakékoliv troubě a na rozdíl od předchozích teflonových se nepoškrábou.

Jestliže nemáte hluboko do kapsy, sáhněte po měděné formě. Jedná se o dražší položku, která je sice náročnější na údržbu, ovšem těsto je v takové formě mnohem rychleji upečené. Zmínit ještě musíme hit posledních let, kterým jsou silikonové formy. Oblíbenosti se těší především proto, že nemusíte formu nijak vymazávat.

Další cukrářské potřeby, bez nichž se neobejdete

Samozřejmě je taková forma nejdůležitější, ale na druhou kolej byste neměli odsouvat ani další cukrářské potřeby. V kuchyni by vám neměly chybět ani vypichovače a naznačovače, potřeby pro práci s krémem, raznice, jedlé krajky, ale třeba i stojany. Jestliže s pečením teprve začínáte, určitě oceníte nějakou knihu s fantastickými recepty. V případě, že plánujete dorty a zákusky dělat na zakázku, udělejte si také zásobu krabic na cukroví, abyste ho měli v čem předávat. Stejně tak vás nemine objednat i suroviny na bezlepkové pochoutky, jestliže čekáte někoho, kdo musí bezlepkovou dietu dodržovat.

Pokud hledáte internetový obchod, odkud objednáte vše pro pečení, určitě se podívejte do bohatého produktového portfolia e-shopu pro-peceni.cz, jenž nabízí i atraktivní slevy. Sortiment je opravdu široký. Seženete zde všechno od surovin na cukrovinky přes nádobí až po potravinářské barvy či dortové svíčky.

Jestliže si nevíte s výběrem některého zboží rady, klidně si nechejte poradit od proškoleného personálu. Ještě jedna dobrá zpráva na závěr. Objednáte-li si zboží za více než 1 500 korun, máte dopravu zdarma.