Čistírny odpadních vod

Čistírny odpadních vod neboli ve zkratce ČOV se dostávají v posledních letech stále více do popředí zájmu a jsou více a více skloňované i v médiích. Důvodů, proč tomu tak je u ČOV je několik. Například řeší problém, pokud k domu či chatě nevede obecní kanalizace, dále pomáhají řešit otázku nedostatku vody, která je aktuálnější, nežli by se na první pohled zdálo. Důležitou roli hraje i ekonomické hledisko. ČOV jsou cenově v posledních letech čím dál více dostupnější a jejich provoz je ekonomičtější, co se týče spotřeby energií a servisních nákladů.

Jak vybrat čistírnu odpadních vod

Na trhu je velké množství různých čistíren odpadních vod, které jsou určeny jako ČOV na chatu, domácnosti, rekreačních zařízení, a dokonce i pro celé obce. Primárně výběr čistírny odpadních vod závisí na počtu obyvatel trvale žijících v dané budově. V technické specifikaci se tento údaj skrývá pod zkratkou EO (počet připojených osob). Nejednoduší řešení, jak správně vybrat ČOV je poradit se s odborníkem v daném oboru, poněvadž velkou roli hraje i způsob usazení, napojení atd.

Čistírny odpadních vod na klíč

Velmi žádaným řešením v posledních měsících je čistírna odpadních vod na klíč od jediné firmy, která nejen dodá ČOV, ale i obstará výkopové práce, usazení a zprovoznění. Toto řešení na klíč nabízí například firma Petr Hrnčíř – PH servis, která podniká v oboru ČOV od roku 1996 a nabízí čistírny odpadních vod od českého výrobce ENVI-PUR. Navíc provádí i revize ČOV.

Cena ČOV

Při výběru firmy pro realizaci je nutné brát v potaz, že nebudete platit pouze samotnou čistírnu, ale i další náklady s ní spojené. Například výkopové a stavební práce. Následně je potřeba provést její instalaci a napojení na kanalizaci objektu. V poslední řadě přičíst k ceně použitý materiál, mezi který patří například PVC potrubí, hadice, beton, obsyp. Ideálně si nechte dopředu skrze nezávaznou poptávku spočítat celkové náklady na realizaci.