Imobilizér v autě: k čemu je dobrý?

Zabezpečit své auto proti krádeži můžeme mnoha, méně či více účinnými, způsoby. Imobilizér patří mezi ty nejoblíbenější a také nejefektivnější. Jak nám tedy auto umí zabezpečit?

Co je imobilizér?
Zabezpečovací elektronické zařízení pracující s čipy se aktivuje pokaždé, když vyndáte autoklíč ze zapalování. Neoprávněný uživatel jednoduše nenastartuje auto a tak s ním nemůže odjet.

Jak to funguje?
V klíči od auta nebo jiném zařízení jsou v čipu uloženy kódy, se kterými imobilizér pracuje. Pokud mezi čipem a imobilizérem neproběhne ta správná komunikace, není předána informace do řídící jednotky a není možné auto nastartovat a odjet. Pouze oprávněný majitel vozidla nebo držitel správného klíče s čipem imobilizér deaktivuje a s autem lze jezdit.

Je víc typů?

Ano, stejně jako v každém oboru i u aut a autoklíčů jde vývoj dopředu. Starší typy vozů tak mají jen čipy s pevně danými kódy, u novějších vozů se pak před každý startem generuje unikátní kód.

Co když ztratím klíč nebo zařízení s čipem?

Největší obava každého řidiče je, že ztratí klíče od svého vozu nebo si je zamkne uvnitř a už se do auta nedostane. V případě klíčů nebo jiného zařízení, které nese čip s kódy pro deaktivaci imobilizéru, pak může panovat i obava, že auto už nikdy nenastartuje a ztráta klíčů se tak rovná koupi nového auta. Není tomu tak, výroba autoklíčů nebude ve specializované firmě problém a můžete svůj vůz pak opět bez obav užívat a jezdit s ním.

Co když se imobilizér rozbije?

Moderní technologie nám usnadňují život, ale dovedou ho i zkomplikovat když nefungují jak mají. Pokud začne váš imobilizér zlobit, přes autoklíče nejde nastartovat a na palubní desce vám svítí kontrolka imobilizéru, najděte si čas na cestu do dílny, kde vám pomůžou. Protože je celý proces vázaný na řídící jednotku, musíte přijet autem a počítat s několika hodinami až dny na diagnostiku a opravu. Kromě vozu budete potřebovat i doklady od něj a ideálně originální klíč.

Každý problém má své řešení. Imobilizér dokáže ochránit vaše auto před krádeží a manipulací neoprávněným uživatelem a v případě, že by nepracoval jak má, pomůže jeho oprava.