Angličtina pro samouky musí být doplněna o konverzaci

Pokud jste se rozhodli, že angličtina pro samouky je vaší cestou k tomuto jazyku, nesmíte zapomínat na důležitost cvičení konverzací.

Vyhledejte osoby, se kterými si budete moci nacvičovat rozhovory. Jejich úloha ve vzdělávání je klíčová. Jedna věc je totiž učebnice angličtiny nebo kurz angličtiny online, kde se učíme pasivně, a druhá věc je opravdu používat anglické fráze v praxi při rozhovoru.

Pokud má vaše angličtina pro samouky dosáhnout úspěchu, vyhledávejte osoby a místa, která vám mohou poskytnout příležitost komunikovat v angličtině. Můžete si vytvářet modelové situace a pak je přenést do reality. Jen pomocí reálných rozhovorů dokážete přeměnit teoretické znalosti na praktické znalosti.

Pokud patříte mezi lidi, kteří mají strach komunikovat v cizím jazyce, zkuste svůj blok co nejdříve odstranit. Někdy pomáhá nácvik rozhovoru před zrcadlem, případně začněte jen zlehka pomocí telefonátů nebo internetových diskusí.

Při kontaktu s živou osobou nemyslete na to, zda jste bezchybný nebo ne. Kouzlo anglického jazyka spočívá zejména v tom, že anglicky mluvící lidé vám budou rozumět, i kdybyste neměli dokonalou gramatiku nebo slovní zásobu.

Není se čeho obávat. Nikdo vás nebude kárat za menší přešlapy, právě naopak – i kritiku můžete využít ve svůj prospěch. Nezapomínejte na to, že to děláte hlavně pro své dobro a bez častých konverzací se nikdy neposunete dále.

Význam čtení knih a sledování filmů pro samouky

Angličtina pro samouky nebývá pravidelně vedená profesionálním lektorem, takže musí využít jiné pomůcky. Jako nejběžnější a nejefektivnější nástroje se naskýtají právě filmy a učebnice angličtiny. Kromě speciální naučné literatury, určitě sáhněte i po klasických knihách.

Upřednostněte svůj oblíbený žánr a pusťte se do čtení v anglickém vydání. Knihy vám nabídnou skvělý nástroj pro postupné obohacování slovní zásoby.

Pokud si chcete upřesnit význam neznámých slovíček, použijte na to výkladové slovníky, které vám umožní rozvíjet fantazii a kreativitu. Zapisujte si anglická slovíčka, kterým jste nerozuměli a ve volném čase si je pořád dokola procvičujte, dokud vám význam slova nebude zcela přirozený.