Garážová vrata: je lepší otevírání do stropu nebo ke stěně?

Mít u svého rodinného domu i garáž je samozřejmě velmi dobrá volba. Je to nejen skvělé řešení ochrany auta před počasím a zloději, ale i další případný skladovací prostor navíc. Jaká ale vybrat vrata, aby odpovídala našim potřebám?

V dnešní době se garážová vrata vyrábí v mnoha variantách z pohledu designu i materiálu. Pro to, aby vám vrata skvěle sloužila po dlouhé roky je dobré si vybrat taková, která budou do vaší garáže pasovat a řešit i prostor před ní. Vrata od garáže otevíráte i několikrát denně a jakákoli překážka se může brzy stát otravným problémem, který budeme chtít řešit, což se ale může pěkně prodražit. Než se tak rozhodnete jen na základě vzhledu nebo ceny, mějte jasno i v otázce vhodného typu vrat.


Garážová sekční vrata se skládají z jednotlivých sekčních panelů spojených k sobě pružnými spoji. Vrata se otevírají vysouváním pod strop garáže a před ní tak nepotřebujete volný prostor po celé výšce. Jedná se o nejpoužívanější typ vrat v současné době i vzhledem ke své variabilitě. Sekční vrata mohou být vybavena motorkem, dálkovým ovládáním pro snadné otevření nebo mít různé příslušenství na míru přesně podle vašich představ. Zabudovaná dvířka, okénka, kliky a madla, vše je jen na vašem přání, stejně jako design dveří. Výhodou jsou volné zdi k umístění například regálů nebo polic pro uskladnění věcí či nářadí, jejich instalace ale sníží výšku vjezdového otvoru.

Na podobném principu fungují také posuvná garážová vrata, která se ale nevysouvají ke stropu, nýbrž do strany ke stěně garáže. Jejich velkou výhodou je možnost otevřít je jen částečně, třeba pro snadný průchod osob a také to, že nedochází ke snížení výšky otvoru pro vjezd. To oceníte především pokud máte vjezd nízký a auto vyšší a zajímá vás tak každý centimetr výšky, abyste do své garáže pohodlně zajeli.

Obě varianty tak mají své výhody i nevýhody, záleží na vašem rozhodnutí a dispozicích garáže, která je pro vás vhodnější. Pokud by vám ani jeden z typů nevyhovoval, může být vhodným řešením i některý z dalších typů vrat, jako jsou rolovací nebo dvoukřídlá. U těch už ale musíte počítat s prostorem před garáží, abyste je mohli pohodlně otevřít a vjet autem dovnitř.