Jak ověřit hloubku dezénu pneumatik

To, že na sjetých gumách se nedá jezdit, ví každý řidič. Dostatečná hloubka jejich dezénu není údaj, který si vymyslíme nebo odhadneme, určuje ji zákon a je na každém majiteli auta, aby ji u svého vozu ohlídal. Jak ji ale správně změřit?

K čemu slouží?

Každá pneumatika má určitý vzorek, který určuje její vlastnosti a vhodnost pro různé povrchy a roční období. V našich podmínkách rozlišujeme letní a zimní, a tak každé jaro a každý podzim musíme navštívit pneuservis a nechat si svého plechového miláčka přezout. Na auto nám ale mohou v servisu dát jen gumy, které odpovídají potřebným pravidlům. Není tak problém přezout na použité pneumatiky, pokud mají dostatečně hluboký vzorek. Vzorek na pneumatice mimo jiné odvádí vodu ze stopy pneumatiky do strany pro bezpečnou jízdu.

Měření je základ

Hloubka dezénu nových pneumatik bývá kolem 7 – 8 mm a u zimních až 9 – 10 mm. Zákonem daná minimální hloubka dezénu letních pneumatik je 1,6 mm a u zimních gum 4 mm. U celoročních pneumatik se pak řídí také ročním obdobím. Zimní gumy potřebují vzorek vyšší, protože se počítá se sněhem, sněhovou břečkou a zhoršenými podmínkami, kdy je více než nutné, aby pneumatika fungovala tak, jak má. Gumy bez vzorku, tedy sjeté tak, že vzorek není téměř patrný, pak nestíhají odvádět vodu, mohou vykazovat jiné jízdní vlastnosti, klouzat a nedostatečně reagovat na brzdění a způsobovat tak nemalé problémy včetně rizika aquaplaningu a neovladatelného vozidla. Měření hloubky provádíme v hlavních dezénových drážkách ideálně hloubkoměrem, který nám dá přesné údaje. Pro rychlé kontrolní měření si vystačíte s pětikorunovou mincí. Tu zasuňte do drážky tak, aby vyobrazená číslice 5 byla převrácená. Pokud je vidět jen část číslice, je hloubka dezénu v pořádku. Pokud je vidět celá, je čas na výměnu pneumatik.

To, jak rychle se budou pneumatiky sjíždět, závisí na mnoha faktorech, stylu jízdy, tlaku v pneumatikách i správně seřízené geometrii. Hloubku vzorku je lepší kontrolovat průběžně a pneumatiky měnit s rezervou včas, nečekat tedy až na hranici povoleného minima hloubky vzorku.