Novostavby na klíč – dřevo či cihla? Jaké jsou přednosti jednotlivých materiálů?

Jednou z prvních otázek, které si lidé před pořízením novostavby na klíč kladou, je: „Z jakého materiálu by můj dům měl být?“ V současné době existuje nepřeberné množství léty prověřených i zcela experimentálních materiálů, hlavními dvěma ale zůstávají z velmi dobrých důvodů dřevo a cihla. Podíváme se na vlastnosti, výhody a nevýhody každého z nich blíže.

Dřevo je u novostavby na klíč stále oblíbenějším materiálem

Podíl dřevostaveb mezi nově postavenými domy se stále zvyšuje. A to z velmi dobrého důvodu. Roubenky, domy srubového typu i domy z dřevěných panelů se těší stále větší oblibě. Jednak díky lepší informovanosti, která rozptyluje řadu mýtu o dřevostavbách, jednak díky touze po ekologičtější výstavbě.

Důvody, proč by mohl být váš dům právě ze dřeva:

  • Nižší cena oproti domu zděnému
  • Rychlá stavba méně závislá na počasí
  • Méně stavebního odpadu
  • Stejný půdorys nabídne více užitné plochy
  • Šetrnost k přírodě

NIŽŠÍ CENA OPROTI DOMU ZDĚNÉMU

Menší hmotnost dřeva znamená snadnější dopravu, manipulaci i konstrukci a tím pádem nižší cenu. Při stavbě samotné se lze vyhnout řadě dodatečných zemních prací, občas dokonce i nutnosti hloubit základy – spousta dřevostaveb může stát pouze na zemních vrutech. Úspora je v takových případech již velmi významná.

RYCHLÁ STAVBA MÉNĚ ZÁVISLÁ NA POČASÍ

Hrubá stavba hotová klidně za pár týdnů, celý dům pak za tři měsíce – i tak rychle může dřevostavba „odsýpat“, ačkoliv v praxi to bývá záležitost o něco delší. Jelikož jde o výstavbu s minimem mokrých procesů, není tolik závislá na počasí a stavět tak lze prakticky v každém ročním období, na rozdíl od domů zděných.

MÉNĚ STAVEBNÍHO ODPADU

Části dřevostavby již bývají předem nachystány a na místě se pak již jen spojí jako skládačka, díky čemuž vzniká pouze minimální odpad, který se jinak z každé stavby složitě odváží.

STEJNÝ PŮDORYS NABÍDNE VÍCE UŽITNÉ PLOCHY

Stěny dřevostavby jsou výrazně tenčí nežli zdivo (a to při zachování podobných tepelně-technických parametrů), čímž můžete získat ještě několik metrů čtverečních k užitné ploše, někdy dokonce ještě celou místnost navíc.

ŠETRNOST K PŘÍRODĚ

Jako stavební materiál má dřevo pasivní bilanci CO2, tedy tohoto plynu absorbuje více, nežli vyprodukuje. A to i tehdy, vezmeme-li v potaz produkci zahrnutou v úpravě dřeva. Dřevo je plně rozložitelné a až jednou doslouží, vrátí se hladce zpět do přírodního cyklu, případně jej lze využít ke získání energie.

Zděné domy nicméně zůstávají osvědčenou stálicí

  • Výdrž na dlouhá léta
  • Schopnost tepelné akumulace
  • Lepší izolace zvuků
  • Lépe se vypořádají s vodou

VÝDRŽ NA DLOUHÁ LÉTA

Cihla má u nás dlouhou tradici, která patrně nikdy nevymizí. Životnost zděných domů může při dobré údržbě trvat klidně celá staletí a za tu dobu přestát nápor živlů i požáry. U cihly vám rovněž nehrozí její rozpínání či smršťování v důsledku změn teplot. Solidnost patří mezi hlavní důvody, proč lidé tento druh staveb neopouštějí.

SCHOPNOST TEPELNÉ AKUMULACE

Zděné domy vynikají svou schopností v zimě teplo dlouho zadržovat a v létě naopak pomaleji pouštět dovnitř. V kombinaci se schopností cihly propouštět vlhkost je tak zaručeno ideální mikroklima. Při použití kvalitní izolace a moderních postupů lze navíc podstatně snížit náklady na vytápění, není již tedy neotřesitelnou pravdou, že jde o domy energeticky velmi náročné. Od roku 2020 bude muset ostatně každá novostavba splňovat nízkoenergetické nároky. A i zděné domy těmto nárokům dokáží vyhovět.

LEPŠÍ IZOLACE ZVUKŮ

Oproti ostatním druhům materiálů cihla méně propouští zvuk jak mezi jednotlivými místnostmi, tak z patra do patra, tak i do domu jako celku. To je výhodou zejména tehdy, bydlíte-li v rušnější lokalitě.

LÉPE SE VYPOŘÁDAJÍ S VODOU

Zděné domy jsou méně náchylné ke kondenzaci vodní páry a dokáží odolat dokonce i přívalu velké vody – vzpomeňte, kolik takových domů bylo postiženo záplavami a dodnes fungují bez problému dále.

Ve volbě ideálního materiálu přichází tedy ke slovu celá řada faktorů, jako jsou požadavky na vytápění, rychlost stavby, životnost či ekologii. Pravdou nicméně je, že se zlepšujícími se technologickými postupy se mohou rozdíly mezi dřevem a cihlou postupně stírat. Výše uvedené nejtypičtější vlastnosti ale zřejmě ještě nějakou dobu potrvají – je na vašich preferencích, které upřednostníte.

Jakému materiálu byste dali přednost vy a proč? Jak vidíte budoucnost dřevostaveb na stavebním trhu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s dřevem či cihlou, nebo i s ostatními možnými materiály!