Jak a proč vybrat správného realitního makléře?

V dnešní době, a to především díky sociálním sítím, není nijak náročné najít kontakt na realitního makléře. Nenechte se ale zmást, protože najít toho správného makléře, který vám dokáže poradit a pomoci, někdy může být opravdu velký oříšek.

Odborná pomoc

Přestože nikde není psané pravidlo, že při prodeji nebo nákupu nemovitosti musíte spolupracovat s realitním makléřem, stále byste si měli připustit fakt, že je to odborník, který se na trhu s realitami skvěle vyzná, a tak vám může celý, někdy velmi stresující a komplikovaný proces ulehčit. Nákup nebo prodej domu je bez debaty velkým finančním a emocionálním rozhodnutím. Proto je důležité, abyste vedle sebe měli někoho, komu věříte, a je vám sympatický, protože s ním budete trávit hodně času. Nejlepším způsob, jak najít dobrého makléře, je na základě doporučení na základě zkušeností od rodiny nebo přátel – tedy od lidí, kterým důvěřujete. Pokud nikoho takového ve svém okolí nemáte, poradíme vám, na co se při výběru makléře zaměřit.

Stojí na vaší straně

Úkolem dobrého a zkušeného makléře je zastupovat vaši osobu a jednat ve vašem nejlepším zájmu. Doporučení sice bývají velmi užitečná, ale neznamenají, že si závazně musíte najmout prvního makléře, se kterým přijdete do kontaktu. Také dbejte na to, abyste vedle sebe měli někoho, kdo má dostatečně odborné znalosti a licenci. Tím se zavazuje k dodržování přísného etického kodexu, který vás bude chránit v průběhu celého procesu prodeje nebo koupi nemovitosti. Ohromnou výhodou spolupráce s makléřem je jeho znalost realitního trhu a okolí, v němž působíte. Tím vám může být velmi nápomocen, protože ví, za jakou průměrnou dobu se nemovitosti ve vaší oblasti prodávají, a také vám pomůže stanovit správnou cenu – tedy ne příliš vysokou nebo příliš nízkou. Mimo jiné má i bohaté marketingové zkušenosti a ví, jak prodat dům i jak přilákat potenciální kupce.

Pokud se na pátrání vydáte sami a uvidíte před sebou dům na prodej, zjistěte si, kdo jej prodává. Domluvte si několik prohlídek na dalších místech a buďte pozorní, až budete mluvit s makléřem, který má prodej nemovitosti na starosti. Třeba by právě on mohl být tím, koho byste rádi oslovili.