3 výhody dřevěných pelet

Na topení pevnými palivy přechází poměrně hodně lidí. Moderní kotle jsou totiž úsporné, výkonné a dokážou využít energii ze spalování dřeva či uhlí na maximum. Při výběru druhu topiva je důležité zvážit několik faktorů. V článku se zaměříme hlavně na výhody dřevěných pelet, které jsou stále více oblíbené hned z mnoha důvodů.

Snadná manipulace a skladování

Dřevěné pelety se běžné dodávají v plastových pytlích. Díky tomu je s nimi velmi snadná manipulace. Dají se pohodlně přenášet a nenáročné je také jejich skladování. Plastový obal je totiž chrání před zvlhnutím a znehodnocením. V porovnání s uhlím či naštípaným dřívím není z balení peletek žádný odpad a jsou ideální pro manipulaci v rámci domácnosti.

Vhodné pro moderní automatické kotle

Kvalitní topivo v podobě dřevěných pelet je ideální pro automatické kotle. Jde o typy přizpůsobené právě pro tento druh paliva. Automatický dávkovač si sám volí potřebné množství pelet pro udržování nastavené teploty. Toto moderní řešení využívá získanou energii na maximum a předchází zbytečnému přetápění. Automatický systém šetří čas a starosti spojené s přikládáním a stačí pouze doplňovat zásobník s peletami. Zkuste na to pamatovat při výměně kotle a zvolte si automatický typ s minimální údržbou. Před nákupem si zjistěte, jestli aktuálně běží dotační program týkající se kotlů, ať případně vyberete správný druh a můžete zažádat o příspěvek.

Nízká cena

Při výrobě pelet se používá zbytkový materiál ze zpracování dřeva. Jde tedy o ekologickou alternativu. Neobsahují žádná pojiva a chemikálie, ale jde pouze o čisté dřevo. I díky tomu mají pelety cenu velmi nízko a se svou vysokou výhřevností představují úsporné topivo pro běžné vytápění. Spálení je velmi učinné a vzniká jen malé množství popele, který je možné vzhledem k nezávadnosti využít jako hnojivo na zahradu.