5 tipů, jak se starat o chladničku

Ano, samozřejmě můžete svou chladničku jen připojit do zásuvky a naplnit potravinami. Pokud z ní ale chcete vytáhnout maximum, uchovat své potraviny co nejdéle čerstvé a ještě ušetřit za elektřinu, stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel.

Tip 1. Umístění chladničky

Pokud svou lednici postavíte natěsno mezi okno a sporák, budete se s ní muset rozloučit mnohem dříve. Aby chladnička mohla dlouhodobě podávat plný výkon, potřebuje správné odvětrání. A ke správnému odvětrání se jí bude hodit prostor – ale nebojte se, stačí i centimetr po stranách a tři centimetry zezadu. Snažte se také vyhnout umístění chladničky vedle sporáku a před okno, přes které by na ni příliš svítilo slunce.

Tip 2. Pravidelné odmrazování

Odmrazovat byste měli alespoň co půl roku a také vždy, když je námraza vyšší než půl centimetru. Neodmražená lednice totiž spotřebuje mnohem více energie. Mrazák vypněte a vytažené jídlo zabalte do novin, které ho hezky zaizolují. Pak můžete dovnitř položit hrnec s teplou vodou, který tam zavřete – to odmrazování značně urychlí. Nezapomeňte pod chladničku podložit hadr, který nasaje vytékající vodu.

image host

Tip 3. Čištění

Lednici byste měli pravidelně čistit. Nejlepším prostředkem je obyčejná voda se sodou, na agresivní dezinfekční prostředky raději zapomeňte. Při čištění nevynechejte ani těsnění, jednou za čas je pak vhodně utřít i prach ze žeber na zadní straně.

Tip 4. Plnění lednice

Chladničce nedělá dobře, když je prázdná. Zkuste ji udržovat přiměřeně naplněnou. Dbejte také na rozmístění potravin, které vám je pomůže udržet déle čerstvé. Do spodního šuplíku patří ovoce a zelenina, nad šuplík maso, sýry a máslo. Úplně nahoru si odložte už hotová jídla v uzavřených nádobách. V poličkách na dveřích bývá teplota o něco vyšší, proto je to vhodné místo pro nápoje.

image host

Tip 5. Udržování správné teploty

Přestože má spousta z nás nutkání často kontrolovat, jestli v lednici náhodou nepřibylo něco, na co máme chuť, nedělejme si z lednice televizi. Neustálým otevíráním se zvyšuje teplota a potravinám ani lednici to rozhodně neprospívá. Není dobré udržovat uvnitř ani příliš velkou zimu – v chladničce je optimální teplota kolem 5 °C. Vhodná teplota v mrazáku je -18° C stupňů Celsia, které vám zajistí dostatečné zmražení a dlouhou trvanlivost uložených potravin. Mražené potraviny se snažte kupovat jako poslední a jako první je doma dejte do mrazáku. Ani do chladničky nedávejte ještě teplá jídla.

  • OKAY Holding a.s.
  • Horní Heršpice, Kšírova 676/259
    619 00 Brno-jih
  • +421 545544511