Samostatný nebo vestavěný zesilovač?

Zesilovače můžeme rozdělit na vestavěné a samostatné modely, přičemž každý z těchto typů má své výhody a nevýhody.

Vestavěný neboli integrovaný zesilovač

Tento termín označuje řešení typu "vše v jednom", které kombinuje zdroj signálu (například CD přehrávač) a zesilovač v jedné praktické jednotce. K jednotce můžete jednoduše připojit reproduktory a vychutnat si hotový hifi systém. Výhody integrovaného zesilovače spočívají v úspoře místa, protože bývají malé a ergonomické. Navíc k tomu často patří výhodný poměr ceny a výkonu, protože obsahují několik přístrojů v jednom.

Nevýhodou však může u integrovaných zesilovačů být kompromis v kvalitě zvuku, protože v ideální hifi sestavě byste měli mít zesilovač samostatný. V integrovaném zesilovači může být kvalita zvuku snížena různými překážkami.

Samostatné předzesilovače a zesilovače

Samostatné předzesilovače a zesilovače s individuálním napájením mají výhody, které jsou na první poslech jasně slyšitelné. Oddělením těchto přístrojů snížíte riziko rušení a budete si moci k vašemu zdroji signálu pořídit takový zesilovač, který vám bude vyhovovat. Do reproduktoru tak můžete pustit více výkonu, takže budete moci použít masivnější reproduktory.

Nejdůležitějším parametrem hifi zesilovače je jeho vlastní charakteristický zvuk, který bohužel z technických specifikací nevyčtete. Nejlepším způsobem jak jej zjistit je proto navštívit některé hifi studio, kde si můžete jednotlivé varianty vyzkoušet v ideálním prostředí, bez jakýchkoli rušivých vlivů. Jedním z nejlepších je hifi poslechové studio Praha, kde naleznete nejen dokonalou akustiku, ale i zkušený tým odborníků, který vám poradí se všemi aspekty domácího hifi.

Nákup zesilovače, stejně jako jakéhokoli hifi zařízení je vážná investice. Ať už si vyberete jakýkoli model, stane se součástí vašeho domova, takže byste se měli ujistit, že učiníte správné rozhodnutí.