Obývací pokoj dneška: stejné typy nábytku, a přesto vypadá zcela jinak

Nejdůležitější pokoj našich bytů a domů – obývací pokoj, se mění. Přestože v něm stále figurují stejné typy nábytku, nevypadá jako za časů našich rodičů, či dokonce starých rodičů. A to ani když si od nich jako velký módní hit vypůjčíme některé retro kousky.

Triviální, avšak na začátek článku rozhodně užitečné opakování: Jaký nábytek patří do obývacího pokoje? Především je to sedací souprava, konferenční stolek, úložné prostory – a samozřejmě i nezbytná televize. Takto vypadá obývací pokoj desítky let. Ale jen zdánlivě. Co se změnilo nejvíce?

Sedací souprava změnila dispozice obývacích pokojů

Vzhledem k módě „+kk“ se propojily obývací pokoje s kuchyněmi a jídelnami a ve vzdušném prostoru dostala své místo velká sedací souprava. Žádný divan, případně pohovka jako u babičky, ani 3+1+1 ve stylu bytu našich rodičů. Obývací pokoj však překvapivě i přes obří sedačky do U a do L vypadá vzdušněji. Zmizela nábytková zeď a nahradily ji mnohdy jen menší solitéry či poličky, televize visí většinou na zdi, sedací soupravy působí spíše jako vyvýšená podlaha na sezení s nízkými opěrkami. Rozhodně to už nejsou ty staré masivní sedačky. S láskou se však vracíme k retro křesílkům z 60. a 70. let i k designovým perlám 30. let. K těm však spíše v podobě replik.

Konferenční stolek je designovou perlou obývacího pokoje

Stolek uprostřed obytné části domu a bytu se chce doslova „vycajchnovat“. Mnohdy jde o nepřehlédnutelný solitér, unikát ve stylu DIY, nebo naopak designérský kousek nejdražší z celého bytu. A proč ne! Máte ho denně na očích více než obraz pověšený za zády nad sedačkou. Nepřehlédne jej ani žádná návštěva. Současně je též užitným kouskem, na kterém si nedáváme jenom kafe u televize, ale mnohdy i běžně jíme, či si hrajeme s dětmi nebo s partnerem. Takže, „člověče nezlob se“, ale konferenční stolek rozhodně není jen na okrasu.

A jak se konferenční stolek změnil od časů našich rodičů? Předně už nemusí být jen jeden. Obecně se snížil a mnohdy i zmenšil, přesto však většinou umí nabídnout prostoru více než ten starší velký. To proto, že se stolky nebojíme chytře vrstvit, skládat a přidávat jim důmyslné úložné prostory. Rovněž je opatřujeme kolečky, díky kterým je kdykoliv odtlačíme do ústraní a z koberce vedle sedací soupravy si ve vteřině uděláme místo na cvičení nebo na hru s PlayStation.