STILL prosazuje ekologické chování v provozech, kde se využívá manipulační technika

Firma STILL apeluje, aby firmy používající manipulační techniku dbaly o ekologii, a ještě na tom ušetřily díky chytrému přístupu k jejímu využívání. A na vše nabízí řešení.

Ekologické chování máme obvykle spojeno s vyššími náklady. Firma STILL ale své zákazníky učí, že to může být přesně naopak. Nabízí technologický pokrok a inovace, které šetří finance i čas zákazníků, současně ale řešení, která jsou šetrná k přírodě. Svými inovacemi je firma STILL známá a nemusí vycházet ani přímo z centrály firmy. Důkazem je unikátní mobilní myčka vysokozdvižných vozíků, za kterou stojí česká pobočka STILL. I ta se chlubí svým ekopřístupem k životnímu prostředí. A nejen tím. Podívejte se, jak se manipulační technika STILL a služby spojené s jejím užíváním snaží o trvale udržitelný rozvoj.

Kupte si ekologičtější baterii

Elektrické vysokozdvižné vozíky jsou pro některé provozy praktické, pro jiné nutností. Dříve výhradně používané olověné baterie se mění za Li-Ion baterie do VZV. STILL nabízí vysokozdvižné vozíky, kde je možné si místo klasické olověné baterie zvolit lithium-iontový akumulátor. Obecně je považován za ekologičtější. Navíc je provoz VZV s ním ekonomičtějším. Má při stejné velikosti baterie delší výdrž. A nejen to.

Ušetříte čas i peníze za servis baterií. Nemusíte doplňovat vodu ani elektrolyt. K nabíjení nejsou potřebné žádné nabíjecí stanice. Vozík se prostě snadno zapojí do zásuvky. Nabíjení je mnohem rychlejší. Kapacitu 60 % dosáhnete už po 40 minutách nabíjení, 100 % pak po hodině a půl. Počet nabíjecích cyklů, které jsou hlavním parametrem životnosti baterie, je u Li-Ion baterií dvojnásobný, tedy cca 2500. Výkon těchto baterií se nesnižuje při nízkých teplotách.

A proč jsou Li-Ion baterie ekologičtější? Nabíjení je energeticky méně náročné. Baterie nevylučují žádné nebezpečné kapaliny ani plyny. Lze je snadno recyklovat. Budoucnost rozhodně patří lithium-iontovým bateriím.

Nevyhazujte, opravte

Pořád zůstaneme u baterií – u těch olověných. I přestože ještě pořád ve svých elektrických VZV používáte tyto, je možné s nimi zacházet ekologičtěji a současně ekonomičtěji. Zatím na Plzeňsku a Karlovarsku mohou totiž vaše olověné baterie podstoupit proces desulfatace a jako nové se vrátit do provozu. O co přesně jde?

Olověné baterie již po krátké době používání podléhají tzv. sulfataci. Na elektrodách postupně vznikají krystaly síranu olovnatého. Vyhnout se mu znamená dodržovat zásady pravidelného nabíjení baterií bez prostojů. Jakmile se síran olovnatý na elektrodách objeví, rychle se snižuje kapacita baterie na jedno nabití. Až 80 % olověných akumulátorů nakonec sulfatace definitivně vyřadí z provozu. Mnohdy i poměrně nových. Ve STILL vědí, co s tím. Baterie umí desulfatizovat a po dolití elektrolytu je možné vrátit baterii do provozu. Takto lze udržovat olověné akumulátory díky pravidelné desulfataci v perfektní kondici a šetřit finance firmy i životní prostředí. Desulfatizovat je možné na speciální nabíječce až 10 baterií najednou.

Myjte ekologicky

Pro bezproblémový chod vysokozdvižných vozíků je nevyhnutné jejich pravidelné mytí. Vznikají prostoje, zaměstnanci jsou odveleni na jinou práci, nebo musí být k tomuto účelu vyčleněn speciální zaměstnanec. Odpad z čištění vysokozdvižných vozíků podléhá navíc speciální likvidaci. Nejedna firma již za neekologické nakládání s tímto odpadem dostala mastnou pokutu, a to i opakovaně.

Řešení, jak to dělat jinak, nabídla právě česká pobočka STILL, která uvedl do provozu unikátní ekologické mytí vozíků pomocí mobilní myčky VZV. Mytí vozíků si lze u STILL objednat jako službu. Techniku nikam nepřevážíte, naopak. Myčka přijede za vámi. A v sobě má vše. Vlastní zdroj vody, elektřiny i čističku odpadních vod. Takže ze STILL vám nejenže přijedou vaše vysokozdvižné vozíky umýt, ale postarají se i o ekologickou likvidaci odpadních vod z mytí.