Prodej nemovitosti aneb Jak si vybrat solidní realitní kancelář

Pokud vlastníte nemovitost, pro kterou aktuálně nemáte využití, asi nejsnadnější řešení je se tohoto břímě zbavit. Ne každý je však ve věcech prodeje zběhlý, protože to není věc, se kterou by se člověk potýkal často. Možná proto se na první pohled může zdát, že tento úkon je náročný. Pro vás ale být nemusí – pokud si zvolíte jako partnera dobrou realitní kancelář. Jak ji ale poznat?

Na co se zaměřit?

Prodej nemovitosti bez komplikací je možný pouze za předpokladu, že tento úkon svěříte do správných rukou. Určitě budete chtít jednotlivé společnosti porovnat a vybrat si z nich tu nejlepší. Na co si dávat pozor? V první řadě se zajímejte o pověst realitní kanceláře. Nejlepší je samozřejmě zkušenost z blízkého okolí, pokud však tuto možnost nemáte, postačí recenze, které najdete na internetu.

Mnoho realitních kanceláří nabízí byty či domy na prodej interním klientům ještě před tím, než se přidají do oficiální inzerce. Celý proces prodeje nemovitosti by tak mohl být velmi rychlý. Určitě si do vybrané společnosti zajděte osobně a podívejte se, jak je kancelář zavedená, kolik zde pracuje zaměstnanců a zejména, jak k vám makléři přistupují. Zeptejte se na co nejvíce informací – dobrá společnost vám ráda vysvětlí, jak bude vaše spolupráce probíhat, co jsou schopni zajistit sami a co naopak bude na vašich bedrech.

Kdy dát ruce pryč?

V případě jakýchkoliv nesrovnalostí se nebojte informovat. Pokud však vidíte, že komunikace s makléři je zmatená, chaotická a po schůzce máte více otázek než odpovědí, je to varovným signálem, že něco není v pořádku. Všímejte si také prostředí. Jestliže je makléřů málo, téměř se vám nevěnovali či jejich přístup nebyl v pořádku v jakémkoliv jiném ohledu, raději svěřte vaši nemovitost do rukou někomu jinému.