Jak na čistku v šatníku?

Léto skončilo a my se loučíme s letními šaty a topíky. O slovo se teď hlásí podzimní a zimní kousky. Právě to je ideální čas na očistu šatníku. Objevili jste hromádky oblečení bez toho správného využití? Co s tím? Vaše nepotřebné kousky mohou posloužit jinde.

Na dně skříně
To, co nejčastěji nosíme a co patří mezi oblíbené kousky, často „točíme“ pořád dokola. Stačí se podívat, co pereme a vracíme zpět do skříní na nejfrekventovanější a nelépe dostupná odkládací místa. Na dně skříní pak spolehlivě najdeme ty položky našeho šatníku, které z nějakého důvodu nenosíme. Možná tam leží jen tak, bez užitku a naděje na to, že si je znovu zamilujeme. Možná nám jsou jen „zatím“ trošku těsné a čekáme, až zhubneme… nebo, až znovu přijdou do módy. Anebo, až bude ta speciální příležitost. Ve skutečnosti si jich ale většinu času vůbec nevšímáme. Tyto svršky nám v šatníku jen zabírají místo a pravděpodobně nikdy si je na sebe už nevezmeme. Ale i tak mohou mít ještě smysluplné využití. Recyklace textilu se stává stejnou samozřejmostí, jako recyklace papíru či plastu. Má totiž smysl. Pomůže nám uvolnit místo ve skříni a my zároveň můžeme pomoci někomu dalšímu.

Druhý dech

Podle průzkumů nosíme jen 20 % toho, co máme v šatní skříni a zbytek můžeme s klidným srdcem poslat dál. To, co jste za posledních pár měsíců neměli na sobě, může vaši skříň opustit a dělat radost jinde. Kontejner na textil je určený právě pro přebytečné oblečení a doplňky, takže nemusíme nijak sáhodlouze přemýšlet, co s vytříděnými kousky uděláme. Z něj si pak převezmou textil charitativní organizace a pomohou lidem v nouzi nebo ho využijí lidé ze zemí třetího světa. Můžete tak recyklovat nejen oblečení, ale i boty, ručníky nebo ložní prádlo, vše najde své využití.

Recyklování oblečení má samé výhody, vy si uděláte místo ve skříni a zároveň pomůžete někomu dalšímu. Navíc vás bude hřát pocit, že nevyrábíte další odpad, ale recyklujete.