5 tipů, jak hledat byty k prodeji a pronájmu

Nevyhovuje vám stávající bydlení a máte pocit, že nastal čas poohlédnout se po něčem novém? Pak si jistě budete procházet řadu nabídek realitních kanceláří a inzerátů soukromých osob, které nabízejí byty k prodeji či pronájmu. Jak se ale v těchto nabídkách vyznat, aby vás hledání nového bydlení nestálo zbytečně moc energie a trápení? Stačí se držet následujících rad.

1. Ujasněte si, kde chcete bydlet

Velmi důležitým prvkem ve chvíli, kdy hledáte volné byty na prodej, je lokalita. Je zapotřebí si důkladně promyslet, zda chcete bydlet ve stejném městě či dokonce čtvrti, nebo dáte raději přednost atraktivnější nabídce v jiné lokalitě. Zvažte, zda vám stojí za to stěhovat se do výrazně odlišné lokality vzhledem k vašemu zaměstnání, příbuzným a přátelům. Ne vždy se na první pohled vynikající nabídka na nové bydlení nakonec projeví výhodně, protože se ocitnete ve zcela novém prostředí, na což jste nebyli připraveni.

2. Jaké patro zvolit?

Hledáte-li bydlení v bytovém domě, pak vyvstane otázka, zda pro vás hraje roli poschodí, v němž se má byt nacházet. I na to je vhodné při výběru nemovitosti k pronájmu či koupi myslet. Ne vždy se vyplatí ušetřit peníze a bydlet například v přízemí, kde je největší ruch a méně soukromí, neboť vám do oken mohou koukat lidé, kteří procházejí okolo domu. Vyšší patro pro změnu nemusí vyhovovat v okamžiku, kdy v domě není výtah. Zvláště tehdy, jste-li starší, imobilní, případně třeba máte malé dítě s kočárkem, s nímž byste museli složitě šplhat po schodišti.

3. Hlídejte si parametry bytu

Určitě je dobré myslet i na dispoziční řešení bytu. Promyslete si, zda se v budoucnu bude počet členů ve vaší domácnosti zvyšovat. Pakliže ano, je praktické s tím počítat už dopředu při nákupu či pronájmu bytu. Vyplatí se pak zvolit spíše prostornější nemovitost, byť za ni můžete platit o něco více.

4. Využití internetu usnadní práci

V rámci hledání se snažte najít co nejvíce bytů, které by vám alespoň teoreticky mohly vyhovovat. V dnešní době už je to poměrně snadné, stačí využít specializované internetové portály, které se zaměřují na reality. Díky nim se dozvíte prvotní informace, získáte kontakty na realitní makléře. Výhodou je, pokud u jednotlivých nabídek naleznete bohatou fotogalerii, bonusem jsou pak videa.

5. Osobní prohlídka je nezbytnou záležitostí

Ačkoliv se vám může nějaká nabídka z internetu zdát jako skvělá, nikdy se neunáhlujte. Raději si domluvte osobní prohlídku. Zjistíte, zda je byt skutečně v takovém stavu, jak je popsáno a zobrazeno v nabídce. Zároveň máte šanci vidět, jaký je celkový stav nemovitosti a jak vypadá okolí. I to jsou důležité aspekty, jež byste měli při výběru bytu k pronájmu či koupi brát na zřetel.