Vyhodnocování dat a jejich stahování z tachografů může být hračka

Tachograf je zařízení, které slouží k zaznamenávání rychlosti vozidla v závislosti na čase.

Kdo se bez tachografu neobejde? A proč?

Tachograf je dnes pro dopravce zcela nezbytný. Součástí české legislativy je totiž nařízení č. 561/2006. Podle něj jím musí být vybavena všechna vozidla nad 3,5 tuny. Každý přepravce je tedy povinen zajistit, aby jím byly vybaveny všechny kamiony, jež k transportu využívá. Stejně je tomu i u autobusů, trolejbusů a tramvají. Data z karet řidičů je podle tohoto právního předpisu nutné stahovat každých 28 dnů, údaje z tachografů pak co 3 měsíce. Tachografy se navíc nevyužívají se jen na silnicích; tzv. registračními rychloměry musí být vybaveny i lokomotivy a všechna ostatní drážní vozidla s maximální rychlostí nad 40 km/h.

Jak tachograf funguje?

Mechanické a elektronické analogové tachografy pořizují grafický záznam na papírové kotouče, digitální tachografy do paměti a na čipovou kartu řidiče. Získané údaje poskytují přesný přehled o rychlosti a jsou důležitým zdrojem informací zejména v případě dopravní nehody. Navíc slouží i jako kontrolní mechanismus pro zajištění dodržování povolené doby řízení. Analogové tachografy je dnes sice ještě možné používat, ale i do starších vozidel je povoleno nově instalovat jen tachografy digitální, ve kterých se záznamy uchovávají minimálně po 365 dní.

Jak stahovat a vyhodnocovat data z tachografu?

Jednoduchou a efektivní práci s tachografem pomáhá zajistit čtečka Datacho. Toto zařízení na stahování dat z tachografu zvládne data nahrát, archivovat i přenést do počítače. Umí pracovat s kartami řidičů, k dispozici je i program na vyhodnocení karty řidiče. Datacho také ohlídá termíny vyčítání dat z techografů, podporuje všechny druhy tachografů a disponuje pamětí dostatečnou pro celou stovku vozidel na více než 23 let. Navíc nabízí skvělý výkon za bezkonkurenční cenu a bez aktivačních poplatků.