Podzim a vaše oči

Dobrý zrak rozhodně není samozřejmostí. Obzvlášť v současné době, kdy většinu času prosedíme u monitoru počítače, televize nebo mobilního telefonu, se jím může chlubit opravdu jen málokdo. Na co byste si měli dát v podzimním období pozor?

Přechody z tepla do zimy

Přechody z vyhřátého domova do lezavé zimy venku sliznici oka zrovna dvakrát nesvědčí. Především citlivější jedinci při neustálém přemísťování z tepla do zimy a zpět bojují s výrazným slzením, které se negativně podepisuje na kvalitě vidění. Potrápit vás však může i opačný problém – nepříjemný syndrom suchých očí, pálení a zarudnutí. Na vině je často kombinace přetopené místnosti a dlouhého sezení u počítače. Úlevu poskytnou zvlhčovače vzduchu, časté větrání místností nebo oční kapky.

Podzimní alergie

Zatímco jarní alergie jsou všeobecně známé, o těch podzimních se příliš neví. Přitom i v tomto období vás může potrápit rýma, kýchání či svědění očí a nemusí se jednat o typické nachlazení či virózu. Začátek topné sezony představuje doslova ráj pro roztoče. Nezbývá vám tedy než častěji uklízet, vysávat, vytírat podlahy a dostatečně větrat. Dbejte na zdravou stravu s dostatkem vitamínu a minerálů. Právě ona totiž posiluje imunitu a snižuje tak riziko propuknutí alergie. Do jídelníčku zařaďte především ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, mořské ryby, vejce, sójové produkty a olivový olej.

Nedostatečné osvětlení

Nepodceňujte vhodné osvětlení a pořádně si posviťte. Dny se na podzim rychle zkracují, jsou temnější, pošmournější, a to se podepisuje na naší únavě i na horším vidění. Absenci přirozeného denního světla vykompenzujte tím umělým. Kromě centrálního hlavního svítidla by neměly chybět ani volně stojící lampy, které prozáří každý tmavý kout, na pracovních stolech by pak své čestné místo měly zaujímat lampičky. Pro relaxaci volte žárovky v teplé bílé barvě, pro udržení bdělosti a soustředění pak vsaďte na chladnější tóny bílé.

Pokud na sobě pozorujete, že se vám zrak zhoršuje, na nic nečekejte a vyrazte k očnímu lékaři. Bez dioptrických brýlí se správnou korekcí budou vaše oči trpět, pociťovat budete únavu, dostavit se mohou i úporné bolesti hlavy. Investujte do kousků osvědčených značek, vedle nešlápnete s dioptrickými brýlemi Prada, Vogue nebo Ray Ban, které vynikají nejen svou výjimečnou kvalitou, ale i stylem. Na podzim nezapomínejte chránit zrak také před nebezpečnými UV paprsky a noste sluneční brýle. Poškození očí totiž hrozí jak v létě, tak i na podzim, proto sílu slunce nepodceňujte!