Snoubení čaje s jídlem – víte, jak všechny chutě sladit?

Dobrý čaj a dobré jídlo patří k sobě. Podaří-li se vám vše krásně snoubit, pak si můžete užívat doslova harmonii chutí a jedinečný gastronomický zážitek. S čajem se dá pracovat stejně jako třeba s vínem. Víte, jaký se k čemu nejlépe hodí?

K lehkým pokrmům

Bílé čaje u nás nepatří zrovna k těm nejoblíbenějším. To je ale velká škoda, obsahují totiž řadu zdraví prospěšných látek a navíc se pyšní také lahodnou chutí. Ostatně právě kvůli ní na ně v minulosti nedali dopustit ani ti nejurozenější panovníci Doslova královské hodování si s těmito čaji užijete i vy. Skvěle vyniknou s lehkými pokrmy, jako jsou saláty nebo ryby, které podpoří jejich jemnou chuť. Servírovat je můžete rovněž k lehkým zeleninovým jídlům nebo sýrům. Aby byl požitek dokonalý, vybírejte čaje opravdu kvalitní. Vsaďte na osvědčené značky, jako je Twinings, Ahmad nebo English Tea Shop.

K těžším jídlům

Černé čaje jsou u nás naopak velmi rozšířené a těší se velké oblibě. Obsahují totiž kofein, který stimuluje a povzbuzuje organismus, mnozí tak po nich sahají hlavně po ránu, kdy potřebují „nakopnout“ do nového dne. Kromě těchto „dobíjecích“ účinků se mohou pochlubit také vysokým obsahem antioxidantů, minerálů a vitamínů. Pro svou typickou silnou chuť se perfektně snoubí s těžkými jídly, především s hovězím nebo jehněčím masem. Vedle ale nešlápnete ani s těstovinami, jako jsou špagety nebo lasagne. Ty s ovocnými tóny se uplatní i k dezertům, které pozvednou na úplně jinou úroveň a postarají se tak o dvojnásobné potěšení.

Něco nejen pro vegetariány

Zelený čaj velice dobře znají ti, kteří dbají o své zdraví a postavu. Množství jeho pozitivních účinků by vydalo na celý seznam – posiluje imunitu, pozitivně působí na srdce, podporuje paměť, zahání únavu, pomáhá s hubnutím a dokonce i omlazuje. Nadto všechno ještě skvěle chutná, a to nejen samotný, ale i v kombinaci s vegetariánskými jídly, lehkými kuřecími pokrmy a mořskými plody. Hodí se k němu ale i sendviče nebo ovocné saláty.

Toto všechno jsou však pouze doporučení – záleží jenom na vás a vašich chuťových preferencích, čím konvici na čaj naplníte vy. Vybírat můžete nejen z osvědčených tipů, ale otevírá se tady i obrovský prostor pro objevování nových a netradičních kombinací. Škála chutí a vůní sypaného čaje je totiž prakticky nekonečná. Tak nebojte se experimentovat a oddat se naprosto jedinečnému chuťovému zážitku!