Příjem domácnostem často nestačí. Jediným řešením bývá půjčka

V poslední době se sice zvýšila průměrná mzda, zároveň stouply životní náklady. Za jídlo i věci každodenní potřeby platíme znatelně vyšší částky. A výrazně více stojí i bydlení.

Příjmy řady domácností nestačí ani na pokrytí pravidelných výdajů

K citelnému nárůstu cen nemovitostí a výše nájmů došlo nejen v Praze a dalších velkých městech, ale v drtivé většině obcí na celém území České republiky. A zdražují i energie a služby. Pro mnoho rodin i jednotlivců tak představuje jakýkoli nečekaný výdaj velký a mnohdy téměř neřešitelný problém. Měsíční příjem dnes k uspokojení běžných potřeb nestačí celé třetině domácností. Lidé jsou tak nuceni čerpat z úspor. Pětina populace jimi nedisponuje. Těmto lidem pak nezbývá nic jiného, než využít k překlenutí těžké situace půjčku.

Půjčku lze vyřídit i online

Je-li třeba vyřešit nedostatek financí rychle, nabízí se jako ideální řešení půjčka online. Nabízí ji nejen řada nebankovních společností, ale i tradiční banky a spořitelny. Dostupným produktem s úrokovou sazbou již od 4,9 % a RPSN od 5 % je poštovní půjčka online, kterou si mohou její klienti sjednat přímo v internetovém bankovnictví. Požádat o půjčku online s limitem do 300 tisíc korun mohou i ostatní. A peníze budou odeslány do několika minut od schválení.

Konsolidace může snížit pravidelné splátky

Ti, co již splácí nepříliš výhodné půjčky a neprošli poměrně přísnými kritérii bank, mohou využít možnost nebankovní konsolidace úvěrů. Sloučením půjček získají příznivější úrokovou sazbu, a uleví tak rodinnému rozpočtu.

Napjatou finanční situaci je třeba řešit s rozvahou

U každé půjčky je třeba dobře zvážit, zda je reálné závazek řádně splácet. Důležité je nenechat se lapit do dluhové pasti, čemuž lze předejít správnou volbou úvěrového produktu a důkladným prostudováním podmínek poskytnutí půjčky. Lidé by ovšem měli myslet i na vytvoření dostatečné finanční rezervy. To bude snazší se spořicím produktem s výhodným úrokem. Takové nabízí například Banka Creditas.