Potřebujete jezdit, ale nechcete si auto kupovat? Využijte dlouhodobý pronájem vozů

Prakticky každý někdy potřebuje auto, ale co dělat, pokud si ho nechcete nebo nemůžete koupit? Řešení je několik. Od carsharingu, přes půjčení auta od rodičů nebo známých, až po jeho dlouhodobý pronájem. Jaké jsou výhody anebo naopak nevýhody takového řešení?



 

Pokud máte nevyužívané auto v rodině anebo vám ho půjčí přátelé, pak je to úplně ideální situace, ale pokud tohoto řešení využít nelze, pak bude třeba to řešit půjčením automobilu v nějaké společnosti, která se tím zabývá. Nabízí se třeba i carsharing, ale ten funguje jen v některých velkých městech a často s autem nelze opustit jeho hranice. Lepší tak bude využít služby nějaké autopůjčovny. Ty zpravidla nabízejí pronájem automobilů na několik dní nebo týdnů. Existují ale i autopůjčovny, které vám auto půjčí na měsíce či dokonce roky a mohou do jisté míry duplikovat operativní leasing.

„Pronájem auta na několik měsíců je v naší autopůjčovně velmi oblíbený. Nejčastěji ho využívají lidé, kteří nechtějí mít starosti se svým autem a nechtějí se vázat dlouhodobě jako u operativního leasingu. Od nás mají v ceně totéž a mohou si vybrat přesně takovou dobu, po jakou auto chtějí anebo potřebují užívat. My nabízíme flexibilní pronájem auta,“ říká Robert Faltýnek, majitel pražské půjčovny aut Popojedu.cz.

Na rozdíl od operativního leasingu si totiž u tohoto druhu pronájmu automobilu můžete prakticky libovolně stanovit délku, ale i nájezd kilometrů, a v průběhu zápůjčky je měnit. To u operativního leasingu nejde. Ten navíc bývá zpravidla na delší dobu, jeho trvání se počítá na roky. Díky tomu je sice levnější, ale podmínky, za kterých byla na začátku uzavřena smlouva, měnit nelze.

V případě dlouhodobého pronájmu automobilu si dokonce můžete vyměnit auto. Vybrali jste si například Škodu Superb, ale zjistili jste, že vám bude více vyhovovat pronájem Volva V90? Žádný problém, prostě auto vyměníte. Ke smlouvě se jen udělá dodatek a změní se platební kalendář. Nečeká vás žádné zdlouhavé schvalování, ani nic podobného.

„U nás si můžete vybrat Škodu Citigo na CNG, ale klidně i Mercedes-Benz třídy E nebo crossover Volvo XC40 a SUV XC90. Nejnovějším přírůstkem jsou faceliftované modely Škoda Superb 2.0 TDI DSG v nejvyšší výbavě Laurin & Klement. Vozů máme v nabídce mnohem více,“ uzavírá Faltýnek z autopůjčovny Popojedu.cz.