Plachtové haly českého výrobce vydrží sníh i vítr

O plachtových halách má spousta lidí nevalné mínění. Považují je za provizorní stavby, které sotva drží. Pravda je ovšem jinde. Konstrukce plachtových hal jsou velmi pevné a bez problémů odolávají i silnějšímu větru a sněhu. Ostatně, každou halu po sestavení kontroluje nezávislý statik.

Plachtové haly tvoří konstrukce a opláštění, následně nejrůznější doplňky dle účelu použití. K tomu všemu ani nejsou potřeba základy. Jak je tedy možné, že je hala tak pevná?

Ocelová konstrukce různých tvarů

Základem je lehká ocelová konstrukce tvořená příhradovými rámy, které jsou propojené v dané vzdálenosti. Rámy tvoří duté profily, pomocí základového profilu se kotví k zemi. Konstrukce mají různý tvar (EURO UT, EURO AT, EURO UTS a EURO ATS), některé se vyznačují sedlovou střechou, jiné nabízí hodně užitného prostoru. Kromě nich se občas (například pro opláštění trapézovými plechy či sendvičovými panely) využívají těžké konstrukce z plnostěnných ocelových profilů.

Jako povrchová úprava konstrukce se obvykle používá nátěrový systém v tloušťce podle místa výstavby a způsobu užívání, zinkování nebo protipožární nátěr. Vždy záleží na tom, k čemu budete halu používat.

Opláštění v podobě technické textilie

K opláštění se používá PVC technická textilie. Ta je tvořená pevnou mřížkou z PES tkaniny a vnější vrstvy v podobě měkčeného PVC. Finální povrchovou úpravu tvoří lak chránící před plísněmi, UV zářením i nepříznivým počasím. Textilie je odolná ohni a samozhasitelná.

Místo textilie se někdy využívají sendvičové panely či dřevěné obložení. Výrobce vám rád poradí, co by bylo nejlepší pro vaše potřeby.

Nejrůznější doplňky dle potřeby

Dále je potřeba rozmyslet podobu vstupních otvorů a osvětlení. U hal s opláštěním PVC technickou textilií často ani není třeba, světlo-propustnost je dostatečná pro denní provoz. Můžete nechat nainstalovat i tribunu, lambrínu, topení či větrání. Plachtové haly se totiž používají také jako jezdecké či sportovní areály.

Nejznámější společností, která u nás realizuje výstavbu plachtových hal, je POLAK CZ. Jejich halám můžete věřit, stavěli halu třeba pro Armádu ČR nebo motokárovou halu v Horních Počernicích.