Jistič zajišťuje bezpečné automatické vypnutí obvodu při nadproudu

V elektrotechnickém průmyslu se setkáte s mnoha součástkami, přičemž velice důležitou funkci plní jističe. V podstatě se jedná o elektrický přístroj, jehož úkolem je při nadměrném elektrickém proudu automaticky vypnout elektrický obvod, a tím pádem zabránit případným škodám.

Zřejmě se ptáte, jestli se jistič nějak liší od pojistky. Určitě ano, protože se jedná o odlišné prvky s různými vlastnostmi. V okamžiku, kdy dojde k nadproudu v obvodu s pojistkou, daná pojistka se zničí a je nepoužitelná, a tak ji musíte vyměnit za novou. Zatímco jistič stačí znovu zapnout a dodávka proudu do obvodu se obnoví.

Jaké jsou funkce jističe?

Základní funkcí tohoto elektrického přístroje je bezpečné automatické vypnutí obvodu při zkratu či nadproudu. Při jeho výběru byste se měli řídit parametry, které by měl splňovat. Zajímat by vás tedy měly jmenovité napětí, jmenovitý proud, zkratový proud, vypínací charakteristika a poměrný proud.

Pokud vás zajímá, z čeho se hlavní jistič skládá, pak je konstrukce z osmi důležitých součástek – ovládací páčky, aretačního mechanismu, kontaktů, přívodní šroubkové svorky, bimetalového členu pro vybavení přetížením, regulačního prvku pro nastavení citlivosti, elektromagnetické spouště pro vybavení zkratem a zhášecí komory.

Jaké druhy jističů existují?

Současný trh je poměrně rozmanitý, přičemž se vám nabízí jistič 16A, jenž patří mezi ty nejčastější varianty. Co se ceny týče, ta je různá, protože záleží na tom, jakou zvolíte značku a jaký model. Sehnat se dá jak jistič za 70 korun, tak i 300 korun.

Další velice žádaný je jistič 10A, ale ještě se dají sehnat i verze 25A až 125A. Co se výrobních značek týče, ideální je sáhnout po EATON, Hager, OEZ, Noark či Schneider Electric. Ať už hledáte třífázový jistič, nebo jiný, podívejte se do internetového obchodu e1.cz.