Zakázkový 3D tisk vám nabízí netušené možnosti

3D tisk pomalu ale jistě opouští post technologie budoucnosti. Stále častěji tuto službu využívají nejen firmy, ale i soukromé osoby. Nechat vytisknout svým blízkým jmenovku ve 3D formě? Dovolit si upéct cukroví s pomocí tiskárny? Nebo si nechat vytvořit šperk na míru? Všechno zvládají tiskárny, kterým nestačí papír a toner.

3D tisk na zakázku pro každého

Stále je mnoho lidí, kteří si neumí představit, jak 3D tisk funguje. V podstatě mají utkvělou představu, že při této metodice ze speciální tiskárny místo papíru vyjede právě onen požadovaný objekt. 3D tisk funguje trošku jinak. Služba poskytuje vymodelovat vysněný produkt na míru přesně. Stačí do počítače zadat parametry vámi žádaného předmětu. Šperk, maketa domu, stojánek na stůl i cukroví. Protože jde o počítačové zpracování, můžete si být jistí, že výsledek bude přesný. K počítači je připojen stroj, z něhož vychází hmota. Je podobný tvořítku na krém. Podle zadaných údajů začne stroj vytlačovat hmotu do požadovaného tvaru. V případě cukroví jde o těsto, makety nebo šperky se tvoří například pomocí nylonu, kapolyesteru, polypropylenu a podobně. 3D tisk na zakázku využívá materiálů různých vlastností. Může jít o pevné struktury i flexibilní hmoty. Také se nabízí i speciální charakter, jako je ohnivzdornost či termoplastičnost.

Kde hledat 3D tisk na zakázku?

Jestli se v této sféře neorientujete, asi netušíte, kdo vám nabídne ty nejlepší služby. Zaměřte se na firmy, které jsou svěží a flexibilní. Takové, které berou nové výzvy s nadšením. Startupy jsou v tomto směru vhodným kandidátem. Nebojí se inovací, mají odvahu. V oblasti 3D tisku nabízí své rozsáhlé služby firma Sharplayers. Jedná se o partu mladých lidí, kteří navzdory své relativně startovní pozici mají hodnotné zkušenosti se zakázkami pro významné firmy. Vytvořili pro ně šperky, reklamní stojánky na telefony, makety domů podle architektonických návrhů, prototypy designových výrobků a mnoho dalšího. Pohybují se v oblastech průmyslu, umění až po zdravotnictví. Firma disponuje velkým množstvím rozličných materiálů, aby uspokojila požadavky každého zákazníka.

Jaká je cena 3D tisku?

3D tisk samozřejmě není tak rychlou záležitostí jako běžný tisk, v rámci možností se vám firma bude snažit maximálně vyhovět. Záleží na velikosti a náročnosti modelu. Pro vaši představu, jaká je 3D tisk cena – drobnější objekt stojí kolem 200 korun, výroba trvá den či dva. Složitější prvek typu stojánku na telefon vás vyjde asi na 900 korun a jeho výroba trvá zhruba tři dny. Propracované makety domů už jdou do tisíců korun a jejich realizace trvá asi týden. Jak se postupuje? Návrh můžete přinést do firmy sami. Nejlépe vytvořený v programech Fusion 360, Freecad, TinkerCAD, LibreCAD. Co se týká formátů, nejlepší jsou STL, IGES, STEP, PDF, DWG. Děsí vás tato změť zkratek? Nebojte, pokud nemáte kde své vize zrealizovat, Sharplayers vám pomohou vytvořit model i od nuly.

Kdo využije 3D tisk?

3D tisk skvěle vizualizuje návrhy budoucích velkých objektů, jako jsou domy. Bytové stavby, rodinné domy, komerční objekty i velké komplexy (např. obchodní domy). 3D tisk se proto hodí architektonickým a stavebním firmám i developerům. Formy nové technologie využívají hojně i designéři. Výrazné šperky z umělých materiálů sytých barev představují populární doplňky. Můžete však sami zhmotnit své fantazie a navrhnout si klenot, který jste v žádném obchodě nenašli. Stejně tak lze nechat vyrobit na zakázku přívěsek nebo něco symbolického pro vašeho blízkého. Velmi populární technologie vám otevírá dveře do netušených sfér, které vám vymodelují váš sen do reality. A na milimetr přesně.