Hyposplátka pomůže k vlastnímu bydlení

Bydlení je jednou ze zásadních záležitostí každého z nás. Každý by si měl zařídit vlastní nemovitost, aby nemusel platit nájem někomu cizímu a aby měl i skutečně hodnotný majetek. Investice do vlastního bytu či domu ovšem stojí více peněz a zejména dnes se na takový obnos mnoho lidí nezmůže. Skutečně je tomu tak?

Hyposplátka je lepší než nájem

Platit pouze měsíční nájem je bezpochyby snazší než složit větší obnos a posléze se ještě upsat, že budete každý měsíc platit hypotéku třeba 30 let. Lepší je se na začátku uskromnit a vkládat finance do něčeho, s čím můžete manipulovat. Když si spočítáte, že dnes je průměrný měsíční nájem 15 000 korun, za rok zaplatíte 180 000 korun, za pouhých pět let odevzdáte skoro milion korun a nebudete vlastnit nic! To je nesmysl. Samozřejmě, dnešní hypotéky nemají snadné podmínky, ovšem nic není ztraceno. Tak například hyposplátka od Raiffeisen stavební spořitelny. V tomto případě lze splatit jako jistinu 20 % hodnoty nemovitosti, což je jedna z nejnižších jistin na trhu. Úroky ve výši od 1,89 % ročně také stojí za zamyšlení. Hypotéku získáte jednoduše. Úvěrovou smlouvu lze získat bez poplatků, splátky si lze rozložit na 30 let a rozhodujte, jakou délku a podobu fixace lze mít.

Výhodná splátka hypotéky

Počítáte, ale jste například sami a zjišťujete, že nedáte peníze ani na první splátku? Však nemusíte mít 2+1. I garsonka se vyplatí. Nikdo netvrdí, že ji budete muset splácet do 50 let. Později můžete garsonku vyměnit za větší a refinancovat úvěr. Nebo si malý byt necháte a je možné jej pronajímat. Stoupne na ceně, nájmy porostou, takže se vám nejen pokryje splátka, ale ještě vám něco zbyde. Zezačátku ale lze bydlet ve svém. Nebudete se muset stěhovat, třást se, jestli vám majitel prodlouží nájemní smlouvu. Opravdu zkuste najít možnost, jak si zajistíte vlastní bydlení. S pomocí hypotečních kalkulaček vypočítejte, na kolik vás vyjde nákup bytu či domu s pomocí úvěru na bydlení. Až půjdete do banky, budete informovaní a lépe porozumíte problematice. Zeptáte se na zásadní věci, které se na internetu nedočtete. Jakmile zjistíte, že jste schopni zažádat o hypotéku, půjde vše rychle. Doložíte potvrzení o výši příjmů a peníze můžete mít na účtu. Stále se obáváte, že třeba v budoucnu přijdete o práci, nebo budete mít zdravotní potíže a nebudete schopni splácet hypotéku? I to se dá řešit. Kdyby se to stalo, nic netajte před bankou a dohodněte se, jak dál postupovat. Vždy je nějaká cesta, která vede k řešení. Strach vám nesmí zamezit v tom, abyste si skutečně našli vlastní zázemí, do něhož budete investovat pracně vydělané peníze. Ty, jež nebudete dávat někomu jinému. Ještě jednou si spočítejte, kolik financí vyhodíte doslova oknem.